В Панорамата откриха изложба за 120-годишнината на храм-паметника край град Шипка (Снимки)

Мисия

28-02-2023, 18:30

Снимка:

РВИМ

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Изложбата представи директора на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ д-р Чавдар Ангелов

Днес в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“ се откри изложба "120 години Храм-паметник "Рождество Христово" в гр. Шипка". Изложбата представи директора на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ д-р Чавдар Ангелов.

На събитието присъстваха Нейно Превъзходителство посланика на Русия в България Елеонора Митрофанова, областният управител на Област Плевен Иван Петков, кметът на Община Плевен Георг Спартански, бившият кмет на града Румен Петков, Съюз „Военен инвалид - Плевен“, Дружество „Възход“, представители на Военното окръжие, Културните институти, ученици и граждани от Плевен и гости на града.

Изложбата може да бъде разгледана до 20-ти април 2023 година.

Културната проява е част от мероприятията, организирани от РВИМ-Плевен, по повод отбелязване на 145-ата годишнина от Освобождението на България.

***

Изложбата е посветена на 120-ата годишнина от освещаването на Храм-паметника „Рождество Христово“ край град Шипка на 15 септември 1902 г. Богат илюстративен материал, факсимилета на документи и архивни снимки разказват за историята на Храма – за неговото създаване, архитектура, украса, за тържественото откриване и съпътстващите го военни маневри, за статута му през годините.

Посетителите могат да видят две от най-скъпите реликви на Храма – иконите „Преображение Господне“ и „Св. Николай Чудотворец“, подарени съответно от войниците на 35-и Брянски и 36-и Орловски пехотен полк, отбранявали Шипка редом с българските опълченци.

Интерес буди и малка двустранна икона – от едната страна е изобразено „Рождество Христово“, а от другата – посмъртна фотография на император Александър II. Във витрини са представени икони, евангелие и църковна утвар, дарения на Храм-паметника през годините. Експонирана е и релефна карта на Шипка и околността, възпоменателни медали, марка, предмети и пощенски картички, свързвани с откриването на Храма.

По време на тържествата българските опълченци, носители на руския орден „Свети Георги“ (Георгиевски кръст) са наградени с руски възпоминателни наградни чаши. Изработени са от масивно сребро с вензела на руския император Николай II, а вътре са позлатени. На външната страна на дъното е гравирано името на наградения опълченец. Чашата, експонирана в изложбата, е принадлежала на опълченеца Благо Георгиев от 2-ра дружина.

Друг вид подаръци, раздавани на опълченците, са керамичните чаши, дело на сливенски майстор грънчар по поръчка на Поборнико-опълченското дружество в Сливен. Представената в изложбата чаша е принадлежала на опълченеца от 1-ва дружина Стойко Монов Стоянов.