Патриотични стихове и песни звучаха в Средношколско общежитие "Данаил Попов" - Плевен в навечерието на Трети март

Животът

02-03-2023, 14:44

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

В навечерието на националния празник Трети март ученици от Средношколско общежитие "Данаил Попов" в Плевен представиха патриотични стихове и песни, посветени на Родината и на борбите за Освобождението на страната.

Празничната вечер започна с химна на Република България и поздрав от Веселка Лилова, директор на общежитието. „Трети март е важна дата в паметта на всеки българин. Както белият цвят вещае красота и радост, така и свободата на Отечеството ни е свята и изпълнена с гордост. Важно е да знаем, че свободата не ни е дадена даром и всяка педя от българската земя носи паметта за героизма на предците ни“, сподели Веселка Лилова.

В патриотичния рецитал учениците припомниха важни исторически събития, довели до Освобождението на България, след което прозвучаха и вечните стихове на Христо Ботев „Елегия“ и „Хаджи Димитър“, стихотворението на Вазов „Опълченците на Шипка“, песента "Къде си, вярна ти любов народна" на големия български поет, педагог и композитор Добри Чинтулов.

На Трети март група от СО „Данаил Попов“ ще се включи и в тържествения ритуал на централния площад „Възраждане“ в Плевен по повод 145 години от Освобождението на България.