Какво време ни очаква през новата седмица?

Животът

13-03-2023, 08:06

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

До края на астрономическата зима остава малко повече от седмица - пролетта настъпва официално на 20 март вечерта. Времето в този период ще е често променливо с много слънце, температури около и над 20 градуса, но и краткотрайни студени периоди с потенциал за снеговалежи, предаде Нова тв.

В понеделник и вторник призори температурите ще падат малко под нулата, но и двата дни ще са преобладаващо слънчеви с температури в понеделник до 15-16, а във вторник до около 20 градуса. С преминаването на студен атмосферен фронт в сряда следобед от запад на изток ще започнат валежи от дъжд, които в четвъртък ще обхванат почти цялата страна. Ще се усили северозападният вятър и той ще е със силни студени пориви в Дунавската равнина и западните части на Горнотракийската низина.

Ще се понижат температурите и в сряда вечерта, през нощта и в четвъртък ще има условия за снеговалежи – в планините на Западна и Централна България, по някои високи котловини в Западна България, в Предбалкана и с по-малка вероятност в Лудогорието. Снегът ще е тежък и мокър, но ще се топи бързо. Нова снежна покривка до 10-15 сантиметра ще се образува само в планините.

В петък ще остане облачно, по-хладно в източна България и ветровито. Слънцето ще се върне за почивните дни, когато ще е тихо и приветливо с температури около и над 15 градуса.

Астрономическата пролет (20-21 март) ще настъпи с динамична облачност, без валежи и с подобаващи температури над 15 градуса, а на 22 март и над 20 градуса. Повишена вероятност от краткотрайни пролетни дъждове ще има около 24-25 март и след това – към самия край на месеца.