Гражданско обединение за Плевен организира дискусия между кандидатите за депутати

Новините

22-03-2023, 14:11

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Идеята на събитието е да има открит граждански диалог между политиците и гражданите на Плевенския регион

На 27 март /понеделник/ от  17,30 часа до 19,30 часа във вътрешния покрит двор, намиращ се на втори етаж на сградата на Областна администрация – гр. Плевен, ще се проведе дискусия между представители на политическите партии/коалиции, регистрирали листи в 15 РИК - с кандидати за народни представители от Плевенския избирателен район за участие в предстоящите избори за 49-тото Народно събрание, с гражданско участие.

Дискусията се организира от сдружението Гражданско обединение за Плевен, с цел гражданите на Плевен и региона да се запознаят с позициите на кандидатите за народни представители относно значими за развитие на региона проблеми. За дискусията са изпратени покани на всички партии/коалиции, регистрирали листи в 15 РИК – Плевен.

"Дискусията ще се проведе при строг регламент и предварително уточнен сценарий. Всяка партия/коалиция, регистрирала листа с кандидати за народни представители представители в 15 РИК, има възможност да излъчи по един представител за участие в дискусията", съобщават организаторите.

След изтегляне на жребий за реда на изказване от заявилите участие кандидати за народни представители, дискусията ще се проведе в два основни панела.

Първият панел ще включи дискусия, с представяне на основни политики, приоритети и мерки на всяка политическата партия/коалиция по три основни теми:

1/ Приоритети за регионалното развитие и инфраструктурата;

2/ Политики и мерки за преодоляване на демографската криза;

3/ Приоритетен ангажимент на народния представител /или на политическата партия/коалиция/  към гражданите на Плевенския регион.

Всеки представител на политическа партия/коалиция, заявил желание за участие в дискусията, ще може да изложи позиция в рамките на 3 минути по всяка една от темите. Кандидатите за народни представители ще говорят по реда на изтегления в началото на дискусията жребий.

Във втория панел гражданите ще имат възможност да задават въпроси към  кандидатите за народни представители, с регламент за времетраене при задаване на въпрос от граждани – до 1 минута, а за отговор от кандидати за народни представители – до 2 минути.

Модератор на дискусията ще бъде младият политолог Ванин Нейков, а водещ координатор – филоложката Мая Цветанова. Предвидено е медийно отразяване на дискусията, вкл. онлайн видеозапис, с директно излъчване.

Оценявайки значимостта на открития граждански диалог между политиците и гражданите, организаторите на дискусията изразяват надеждата, че тя може да постави начало от поредица публични граждански форуми по значими за развитието на Плевенския регион проблеми.