Мащабна полицейска акция срещу престъпността в Плевенско

Крими

23-03-2023, 09:43

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Проверени са 398 лица и 258 моторни превозни средства

Полицейска акция за противодействие на престъпността и опазването на обществения ред се проведе вчера на територията на ОДМВР – Плевен. В операцията са включени сили на всички районни управления, Криминална, Икономическа, Пътна и Охранителна полиция при областната дирекция и Зонално жандармерийско управление – Плевен; подпомогнати от „Държавно горско стопанство“, „Българска агенция по безопасност на храните“, „Регионална инспекция по опазване на околната среда и водите“, НАП и РЗИ. Изградени са и временни контролно - пропускателни пункта, разположени на възлови места в региона.

Основните акценти в проверките са свързани с престъпления срещу личността и собствеността на гражданите, кражбите и противозаконните отнемания на автомобили, противодействие на притежанието и разпространението на наркотични вещества, разпространението на контрабандни стоки, контрол на водачите за неправоспособност, управление след употреба на наркотици и алкохол, както и спазване на скоростните режими.

Около 10:30 часа служители на сектор "Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР-Плевен, РУ-Червен бряг  и ТД "Митница" - Русе са извършили проверка в частен имот в село Чомаковци, собственост и обитаван от 45-годишна. В едноетажната къща и прилежащи постройки  са установени пластмасови съдове с различна вместимост, съдържащи течност с мирис на етилов алкохол - ракия, с общо количество около 1270 литра.   Установеното количество течност е предадено на служители на ТД "Митница" - Русе, като е съставен протокол. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.234 от Наказателния кодекс. За извършената проверки на адреса е съставен и протокол по чл. 83 от ЗМВР.

Около 10:45 часа в имота на 50-годишна, в село Биволаре е намерен под навес един кубичен метър пространствена дървесина от вида „Бряст“ и „Акация“, без контролна горска марка и превозен билет. Около 11:00 часа в частен дом в същото село, обитаван от 67-годишна, е установен един кубичен метър пространствена дървесина – „Бряст“ и „Акация“, без контролна горска марка и превозен билет. В село Глава в дворно място е намерен на съхранение незаконно придобит 1 куб. м. дърва за огрев. За нарушенията са съставени актове по чл.213, ал.1, т.1 и т.2 от Закона за горите.  По случаите са образувани бързи производства      

В частен дом в село Глава са установени 17 кутии с цигари от марката „Карелия“ без български бандерол.  Проверката е извършена около 08:30 часа в дома на 56-годишна. Жената е предала нередовната стока с протокол за доброволно предаване. Служители от Червен бряг са образували бързо производство.
Около 11.50 часа в Левски при проверка е установено, че 52-годишен местен жител управлява по улиците на града лек автомобил „Мерцедес“ с поставени регистрационни номера издадени за друго МПС – „Опел Вектра“. За престъпление по чл. 345 , ал. 1 във връзка с ал.2 от НК е образувано бързо производство.

В 11.30 часа служители на 02 РУ - Плевен са извършили проверка на пътя между село Търнене и село Дисевица на 28-годишен. Той е предал топче с неправилна форма с приблизителни размери 1 см., съдържащо суха зелена тревиста маса. Образувано бързо производство за престъпление по чл.354а, ал.3, т.1 от НК. Предстои назначаване на физико - химическа експертиза. Притежателят на наркотика е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа. По случая продължава работа разследващ полицай.

Около 15:30 часа на пътя между селата Загражден и Гиген служители на участък - Гулянци са спрели товарен автомобил "Ситроен", управляван от 30-годишен.В колата се превозвали черни и цветни метали закупени от жители на село Милковица. Предстои установяване на произхода на предметите. Металите се намират на съхранение в полицията. Образувано е досъдебно производство с оглед чл.234 „б“ от НК. Продължава работата разследващ  полицай.

Около 16:00 часа е извършена проверка при условията на чл.83, ал.1 от ЗМВР, в апартамент в Червен бряг, собственост на 40-годишен. Той доброволно е предал газов пистолет "Woltra combat", с празен пълнител и с демонтирана муфа и три патрона, с различен калибър. Предстои назначаването на балистична експертиза. В жилището са установени и полиетиленов плик с размери 10 см Х 15 см., съдържащ шест съцветия от суха зелена тревиста маса от рода на конопа. По данни на 40-годишния съцветията са марихуана за лично ползване. Предстоят експертизи на иззетия наркотик. 40-годишният е задържан за срок до 24 часа в полицейското управление. Образувани са бързи производства за престъпление по чл.339, ал.1 от  и по чл.354 „а“, ал.5, във връзка с ал.3 от Наказателния кодекс.

За притежание на наркотици в полицейския арест е задържана 25-годишна плевенчанка. Около 17:50 часа в град Плевен на улица „Българска авиация“ тя била спряна за проверка от служители на Второ РУ. Доброволно е предала цигарена кутия, съдържаща: цигарена свивка с дължина 5 см. със суха зелена тревиста маса и два прозрачени полиетиленови плика, съдържащи суха зелена тревиста маса - по нейни данни - марихуана. Предстои физико-химическа експертиза на иззетия наркотик. По случая е образувано бързо производство за престъпление по чл.354 „а“ от НК.          

Проверени са 398 лица и 258 моторни превозни средства. Извършени са проверки на 18 пункта за черни и цветни метали, 14 заложни къщи, 16 автоморги, автосервизи и депа; 29 питейни и увеселителни заведения, 37 търговски обекта. В областта са регистрирани 11 престъпления, свързани с наркотиците, стоки с незаплатен акциз, незаконно придобита дървесина, нарушения на Закона за движение по пътищата. Задържани с полицейска мярка за срок до 24 часа са 9 лица. За нарушения са съставени 67 акта. Съставени са 9 протокола по чл. 64 и чл. 65 от ЗМВР. В хода на спецакцията са съставени и 7 акта и констативни протокола от други органи. Образувани са едно досъдебно производство и 7 бързи производства.

Материалите по случаите да докладвани в РП – Плевен.