Филмът "Смирен" ще бъде представен в Плевен на 24 март

Плевен Лайф

23-03-2023, 12:44

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

След прожекцията екипът ще се срещне с публиката

Много емоции, пълни зали и вълнуващи срещи с българите зад граница преживя екипът на филма "Смирен" по време на турнето си в САЩ.  Дългоочакваният игрален дебют на документалиста Светослав Драганов предизвика дискусии, но и припомни на публиката в Чикаго и Ню Йорк какво е да се бориш за идеалите си в родината и как да запазиш човешкото във взаимоотношенията си с най-близките.

Филмът продължава една много силна серия от нови български филми, с която стартира годината. Историята, която е с автобиографични елементи, залага на автентичност и искреност. Режисьорът Светослав Драганов подбира сам актьорите си, които са както утвърдени имена като Христо Петков, Мария Статулова, Сашка Братанова, Мирослава Гоговска, Борис Луканов, така и натуршчици. Големият коз е изборът на Христо Петков за ролята на Васил, който удивително точно претворява режисьорското алтер его във филма.

Филмът, чието първоначално заглавие е било „Директор на водопад“, е копродукция с Румъния, а от българска страна негови копродуценти са Светослав Драганов и Катя Тричкова, която стои зад успешните филми на Стефан Командарев.

Сюжетът на филма разказва за Васил - 40-годишен документален режисьор, който не е постигнал успеха, за който мечтае. Загърбил собственото си семейството, той влагацялата си енергия в новия си филм, разказващ за скъсаната семейна връзка на монах и неговата майка.

Когато  научава, че монахът е в психиатрия, а майка му ще се подложи на операция от рак, Васил решава, че трябва да ги събере, за да заснеме емоционален финал на филма си. 

Публиката, която вече видя филма, споделя впечатленията си от открояващия се естествен и автентичен диалог. Това прави филмът искрен и достоверен.

"Смирен" продължава своето турне в избрани кина в страната.

Екипът от актьорите и режисьора потеглят за представяне на филма във  Варна (23 март), Плевен (24 март), Благоевград (30 март), Ямбол (31 март) Бургас и Каварна.