Главна дирекция "Гранична полиция“ дари вертолет на ВВВУ "Георги Бенковски"

Животът

24-03-2023, 07:20

Снимка:

ВВВУ "Георги Бенковски"

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Кабината ще се монтира на специален пиедистал в новата учебна база на училището в Плевен и ще се използва при практическото обучение на студентите

От София до Плевен бе траспортиран вертолет Ми-2, борден № 504, дарен от Главна дирекция "Гранична полиция" на ВВВУ "Георги Бенковски".

Ми-2 (класификация на НАТО: Хоплит) е съветски многоцелеви хеликоптер, разработен от конструкторското бюро "Мил" в началото на 1960-те години на миналия век. През 1965 г. в Полша стартира масово производство. Той се използва широко за изпълнение на различни граждански и военни задачи в над 37 държави от всички континенти. До края на производството през 1992 г. са построени над 5400 бройки.

Екипи на ВВВУ "Георги Бенковски" и 16 Транспортна Авиационна база - Враждебна демонтираха борден № 504. Кабината ще се монтира на специален пиедистал в новата учебна база на училището в Плевен и ще се използва при практическото обучение на студентите от хибридната специалност "Парамедици" между Медицински университет - Плевен и ВВВУ "Георги Бенковски".

Останалите демонтирани детайли ще се използват при обучението на кадри за вертолетната авиация – пилоти и инженерно-технически състав.

Асистентите от катедра "Техническа експлоатация на летателните апарати“ – инженерите Асен Вълов, Красимир Каменов, Веселин Димитров, главен специалист Красимир Христов /Индианеца/ с логистичната подкрепа на майор Илия Илиев, Ивайло Лачков и старши сержант Ангел Йорданов, получиха безрезервна и професионална помощ от екипа на 16 ТАБ - майор Славейко Стайков, капитан Младен Пенев, лейтенант Стилиян Маринов, офицерските кандидати Любомир Любенов, Андрей Герасимов, Ивайло Георгиев, старшина Красимир Митев, ефрейтор Никола Миленков и Кирил Георгиев.

Операцията бе под контрола на началника на ВВВУ бригаден генерал Юлиян Радойски и заместник-началника по административната част и логистиката полковник Данаил Диков.

За безаварийното пътуване от София до Плевен и Долна Митрополия съдействаха колегите от РС "Военна полиция".

Макар и под друга форма Ми-2 борден № 504 продължава живота си!