Авиационен спектакъл в небето над летище Долна Митрополия (Снимки)

Животът

26-03-2023, 17:01

Снимка:

12-та Авиационна база

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Авиационен спектакъл в небето на летище Долна Митрополия представиха пилотите на 12-та авиационна база по време на Открития летателен ден. Поводът, който привлече малки и големи почитатели на авиацията от всички краища на страната, бе честването на Празника на 12-та авиационна база и навършването на 81 години от началото на летателната дейност.

Мероприятието започна с тържествена церемония. Генерал-лейтенант Цанко Стойков – заместник-началник на отбраната прие строя на авиобазата.

Слово произнесе командирът на 12-та авиационна база полковник Петър Банков.

„Като пилот и авиационен командир, аз се гордея, че съм започнал своя професионален път именно от тази полоса, дала криле на хиляди мои колеги летци – пилоти и авиационни специалисти. Това летателно поле, пази спомена за славната Изтребителна школа за висш пилотаж. Датата, на която се извършват първите полети е 26.03.1942 г., когато въздушният ешелон, воден от капитан Добри Доневски каца тук на новопостроеното летище. История категорично доказва, че сме силни когато има приемственост в опита и традициите, и прилагането им в практиката. С известна доза гордост можем да заявим, че ние успяхме да вземем най-силното от своите предци, да пренесем през времето най-ценните войнски добродетели“.

Заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков приветства целия личен състав. Той изказа благодарност за положените усилия, за труда и професионализма при изпълнение на поставените задачи и пожела сили и енергия за постигане на още по-големи успехи в личен и професионален план! Обявени бяха поздравителни адреси, получените по повод празника на 12-та авиационна база.

Началникът на щаба полковник Ивайло Пешаков прочете заповеди на Началника на отбраната, на Командира на ВВС и Командира на 12-та авиационна база, с които бяха наградени военнослужещи и цивилни служители. Наградени бяха и участниците в Турнира по тенис на маса, проведен в чест на празника. Церемонията завърши с изпращане на знамето. Представителният духов оркестър на Военновъздушните сили изнесе музикален концерт, който впечатли гостите на празника.

В 11:00 ч. започна летателната програма с участието на самолети “ZLIN Z242L”, “Pilatus” PC-9M и L-39ZA „Albatross”. Екипаж в състав: подполковник Валентин Иванов и майор Тихомир Тодоров демонстрираха сложен пилотаж със самолет ZLIN Z242L. Те впечатлиха публиката с виртуозното изпълнение на акробатични елементи и сложни фигури. Двойка самолети РС-9М с екипажи майор Димитър Вачков и капитан Валентин Митев, майор Борислав Цанов и капитан Валентин Леков изпълниха прост пилотаж на малка височина. Последва изпълнение на сложен пилотаж и демонстриране на способности за визуално въздушно разузнаване. Ефектен авиационен поздрав отправиха към публиката пилотите като изпълниха прелитане в състав на смесена група от Z242L и PC-9M във формация „Клин”. Екипажът на самолет L-39 ZA в състав: майор Янчо Христов и капитан Александър Иванов изпълниха сложен пилотаж на малка височина и визуално въздушно разузнаване с имитация на атака по земна цел. Летателната програма завърши с авиационен поздрав – прелитане в състав на смесена група от два PC-9M и L-39ZA във формация „Клин”.

С бурни аплодисменти и радостни възгласи публиката посрещна пилотите, които с много ентусиазъм и висок професионализъм дадоха всичко от себе си, за да сe превърне този празничен ден в истински авиационен спектакъл.

Голям интерес предизвика наземното изложение на авиационна, самолетобслужваща и специална техника. С часове гостите търпеливо чакаха своя ред на извилите се дълги опашки пред самолетите, за да могат да влязат в кабината на пилота.