СУ "Димчо Дебелянов" на работна среща по проект Еразъм+ "Правата на човека в Европа" в Италия

Животът

27-03-2023, 08:05

Снимка:

СУ "Димчо Дебелянов"

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Екип на СУ "Димчо Дебелянов" - Белене взе участие в работна среща по проект "Правата на човека в Европа" в Сулмона, Италия.

Ето какво споделиха от училището:

"Благодарение на проект Еразъм+ за втори път ни беше дадена възможност да посетим училището "Джамбатиста Вико" в Сулмона, Италия. Дните ни бяха изпълнени с много интересни работни ателиета. По една случайност първият ден съвпадна с рождената дата на Овидий, която се отбеляза тържествено. По този повод  всяка делегация представи стихотворение на поета на родния си език. Така думите му прозвучаха в центъра на Сулмона на различни езици. Посетихме новооткрития музей в негова чест - "OVIDII EXPERINTIA SULMONA". Проведохме дебати на тема "Свободата на изразяване" - разделени в международни екипи бяхме предизвикани да защитаваме различни тези. Всеки от нас трябваше да се аргументира в защита на тезата си. Последва творческо предизвикателство - да развихрим нашето въображение и покажем нашия талант като творим в стиловете на известни художници - нашите лица претворихме в стил Анди Уорхол, Ван Гог, Фрида Кало, Пикасо! Към свободата да изразиш себе си чрез изкуство, всеки от нас състави слоган за важността да бъдем свободни в мисълта си, в изразяването й, в представянето й. Улиците на Сулмона съпреживяха нашите цветни образи, нашите мисли за свободата на словото, нашите различия!

Имахме и късмета да попаднем на друга група Еразъм, съставена от различни националности! За пореден път се убедихме колко е малък светът! Дойде мигът, за който се подготвяхме дълго време. Влизайки в ролята на адвокати и обвинители, от нас се искаше да покажем убедително поведение пред публика и жури, умение за представяне на френски език, способността да намерим точните аргументи!

Съдебните битки се проведоха във впечатляваща зала на Община Сулмона пред жури, сред което имаше и действащи адвокати и съдии. Присъстваха и местните медии - за пореден път видяхме с очите си колко много се държи и уважава участието на учениците в извънкласни дейности и граждански инициативи! Така се възпитават отговорни граждани и бъдещи лидери!

И за пореден път с Еразъм в Неапол. Цветен, колоритен, космополитен! Градът, в подножието на вулкана Везувий ни очарова с контрастите си - старият град с малките улички, с величествената си катедрала, галерията Умберто и сградите със съхранена си архитектура, с италианските песни и човешка реч на всякакви езици. Имахме усещането, че целият свят се е пренесъл в Неапол и ние бяхме част от него. Казват, че в Неапол има за всекиго по нещо - културни обекти, защитени от ЮНЕСКО, красиви гледки към круизните кораби, вкусна пица и джелато, възможност да усетиш пулса на пъстрия италиански юг. Да изживееш една емоция, която само участието в международен проект може да ти даде престоя в училище!"