"Ще ви поставим на колене": Продължават имейлите със заплахи към училища

Новините

28-03-2023, 11:25

Снимка:

архив

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Установено е, че IP адреса на изпращача не е български

И тази сутрин заплашителни имейли са пуснати до училищата. Това съобщи във Фейсбук Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета.

Много училища в страната, сред които и редица в Плевен, сигнализират, че също са получили заплашителните имейли. Последва и евакуация в редица учебни заведения. Някои от тях изпратиха децата да се приберат вкъщи.

В съобщението пише:

"Цялата човешка раса ще бъде унищожена.
ще ви поставим на колене
във всички училища в софия има самоделни взривни устройства.
и скоро те ще взривят всички вас.
смърт за държавата и цялото общество
telegram: @flum23"

Диян Стаматов призова службите „да се раздвижат“.

„Явно е бот или някакъв софтуер за масов спам, настроен да пуска в 9 сутрин“, написа той.

В ефира на bTV тази сутрин Диян Стаматов заяви, че няма разпоредба или закон, който да регламентира точно и ясно какво е прави в такава ситуация. Последната инструкция от подобен характер е от началото на 2000 г.

"Да допуснем ситуацията, че този сигнал не беше фалшив. Много е хубаво, когато един солиден полицай по новините каже, че е фалшива новината, но когато е пристигнало сутринта и няма кой да те подкрепи и да ти каже какво се прави, тогава не се гледа толкова несериозно на такива проблеми. Идва полицаят и пита „Какво ще правим?“. Аз не знам какво трябва да се направи. Поради тази причина счетох, че трябва да спазим онази стара процедура от началото на 2000 г. и да бъдат един ден свободни“, каза още Стаматов.

"Мои колеги са реагирали по друг начин. Два-три-четири часа неучебен ден. Тъкмо тук е урокът, който трябва да научат управляващите. Нас това ни чака занапред и ни трябва ясна и проста процедура“, смята той.