Любомир Тулев: Бомбените заплахи няма да спрат в близката седмица

Новините

29-03-2023, 09:17

Снимка:

bTV, кадър

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

"Обърнете внимание, че в Северна Македония има такива заплахи от близо година. От година обществото там е тормозено от подобен тип заплахи. В последните месеци властта реши, че вече няма да оповестява. Двама граждани на Северна Македония са били задържани. Не трябва да изключваме варианта, че по-скоро цяла група стои зад бомбените заплахи“.

Това коментира в предаването "Тази сутрин" по bTV Любомир Тулев, експерт по киберсигурност.

"Оставянето на името Егор Синянский може и да е заблуда, водеща към украинска или руска връзка. Под това име излизат няколко профила. Обикновено резултатите водят към профила на лице от Кримския полуостров, Севастопол. Оставянето на името би могло и да е грешка“, добави той.

Според него става въпрос за украинско-руска връзка, тъй като подобни заплахи са насочени към Гърция, Македония, Русия и България.

„При едни такива сигнали американските власти реагират много бързо и запитване е изпратено до Гугъл. Съмнявам се, че подателят на имейла е го е изпратил от своя IP адрес. Северна Македония е установявала или руски, или ирански адреси. Дори и да установим истински адрес, водещ до Русия, Украйна или Иран, но България няма юрисдикция. Трябва да се отправи молба за правна помощ, да разпитат този човек“, уточни Любомир Тулев.

Той добави, че подобни имейли целят паника и смут.

„Обърнете внимание на имейл адресите, на които се изпращат тези съобщения. Училищата не използват публични доставчици на услуги, а не използват корпоративни домейни. Сайтовете на училищата сякаш се правени в час по трудово. Трябва сайтове да се защитят, да се използва корпоративна поща. Втората стъпка е държавата да излезе с план за реакция при подобни сигнали. Според мен заплахите няма да спрат днес или в близката седмица“, категоричен е Тулев.