В областната администрация представиха иновативна разработка, улесняваща администрирането на изборния процес

Мисия

30-03-2023, 10:50

Снимка:

Областна администрация

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Иновативната разработка се нарича "Управление на опашки" и ще улесни работата в изборната нощ

Иновативната разработка се нарича "Управление на опашки" и ще улесни работата в изборната нощ. Подобна система се разработва за първи път и тя е за нуждите на Областна администрация - Плевен. С въвеждането й ще се преодолее струпването на много хора и образуването на опашки при отчитане на секционните протоколи в изборната нощ, разясни Областният управител на oбласт Плевен Иван Петков по време на направената днес, 29 март, демонстрация в Английския двор на сградата на Областна администрация. Това стана в присъствието на председателя на РИК 15 Плевен Ярослав Димитров, главния секретар на Областна администрация Плевен и ръководител на техническия екип за осъществяване на организационно-техническа подготовка за произвеждане на изборите Ирена Христова, институциите, ангажирани към изборния процес, кмета на Плевен Георг Спартански и секретаря на Община Плевен Паулина Кирова. Демонстрацията се състоя след края на работна среща във връзка с осъществяване на организационно-техническа подготовка на изборите за народни представители на 2 април.

Пред присъстващите, представител от фирмата – изпълнител „Принтек“ обясни как работи системата. От екрана на специално билетно устройство се избира съответната община и СИК получава входящ номер, който ще е видим за всички на специален монитор. Системата ще позволява да се спазва последователността при извикване, така че да има ритмичност при информационното обслужване и последователност на пристигналите секционни комисии. Повиканият номер ще бъде визуализиран и на инсталирания в залата видеодисплей.

Системата позволява едновременно от два пункта по едно и също време да се въвеждат номера, така че да няма противопоставяне. Иновативната разработка дава възможност за работа до 1000 секционни избирателни секции. 

"Очакванията са с това нововъведение субективният фактор да бъде минимизиран, като по този начин ще се улесни работата на всички участници в администрирането на изборния процес", каза по време на демонстрацията Областният управител Иван Петков.

Изготвена е специална информационна табела, която ще дава пълна информация за стъпките и последователността, която трябва да се следва за максимално улеснение на работата в изборната нощ.