523 служители на МВР са ангажирани с охраната на изборния ден в Плевенско

Мисия

01-04-2023, 10:35

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

В помещенията за гласуване няма да бъдат допускани въоръжени лица, във видимо нетрезво и неадекватно състояние

Служителите на МВР в област Плевен днес поемат охраната на изборните помещения и обществения ред при провеждането на избори за Народно събрание на 2 април. Охраната на помещенията за гласуване, изборните бюлетини и книжа и устройствата за машинно гласуване започна от сутринта и ще продължи до приключване на гласуването и предаването на материалите в РИК. В охраната са включени служители от ОДМВР – Плевен, ЗЖУ- Плевен и РДПБЗН - Плевен. В помещенията за гласуване няма да бъдат допускани въоръжени лица, във видимо нетрезво и неадекватно състояние. С полицейска охрана ще бъдат транспортирани до РИК протоколите, бюлетините и устройствата за машинно гласуване след приключване на вота.

Още от днес – събота, всички сгради, в  които се намират секционните избирателни комисии, както и периметърът около тях, ще бъдат щателно проверени. Ще бъдат  запечатани всички помещения, които не се използват  в  изборния процес. Създадена е необходимата организация, установено е много добро взаимодействие с РИК, на всички членове на избирателни комисии са дадени телефони на МВР за връзка. Мярката е с оглед безопасност и сигурност по време на гласуването.
Осигурени са допълнителни дежурни, които ще реагират на сигнали за купен вота, както и за извършени престъпления във връзка с политическите права на гражданите.
Гражданите могат да подават сигнали, свързани с нарушения, които възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес и са сътносими към действията на МВР, на денонощната телефонна линия  02 90 112 98 и имейл [email protected].

Създадена е организация и звената на дирекция „Български документи за самоличност“ ще работят в днешния съботен ден от 08.30 до 17:30 часа. Те ще издават удостоверения (за изгубени/откраднати/повредени/унищожени лични карти и документи с изтекъл срок) с оглед на упражняване на избирателните права на гражданите. За периода от 28 март до 31 март служителите са издали 10 удостоверения за гласуване. Напомняме, че удостоверението се издава, за да послужи само пред секционната избирателна комисия и е валидно единствено за изборния ден - 2  април 2023 година.

523 служители на МВР са ангажирани с охраната на изборния ден, от тях 492 са пряко заети с охраната на избирателните секции в областта.

Работна група в МВР е приела актуализирани правила за действие при заплахи за действия с взривно устройство. Съгласно тези правила полицията и службите за сигурност ще преценяват какви действия следва да се предприемат. Така от следващата седмица няма да се стига до освобождаване на ученици, ще се възстановят нормалните процеси на работа във всяка една сграда.