Безплатни прегледи за мъже ще се проведат в Клиниката по ендокринология към УМБАЛ - Плевен

Новините

01-04-2023, 10:57

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Това съобщи доц. д-р Катя Тодорова, началник на клиниката

В дните 10-12 април в Клиника по ендокринология в УМБАЛ "Д-р Г.Странски" - Плевен ще се проведат безплатни прегледи за мъже под наслов "Затлъстяване и  мъжко репродуктивно здраве". Това съобщи доц. д-р Катя Тодорова, началник на клиниката.

Затлъстяването, съобразно дефиницията на СЗО,  се дефинира като  състояние, асоциирано с повишение на индекса на телесната маса (ИТМ) над 30 кг/м2 . Затлъстяването се съчетава с различни метаболитни и хормонални нарушения , които при мъжете са причина за  намалена сексуална и репродуктивна функция, сочат медицинските данни.  Вече е доказано, че нивата на общия и свободния тестостерон при мъже със затлъстяване са по-ниски в сравнение с мъже без затлъстяване и че нивата както на об­щия, така и на свободния тестостерон , намаляват пропорционално със степента на затлъстяване. Ефектът на ИТМ дава отражение върху по-ранно настъпване на еректилна дисфункция и секуална немощ при млади мъже. Това, което е по-обезпокоителното, е, че затлъстяването влошава всички  спермални параметри като намаление в броя, подвижността, виталността,  морфологията и ДНК целостта на сперматозоидите  и с това причинява мъжки стерилитет. В цялостен всеобхват на проблема е добре известно, че появата на еректилна дисфункция е доказателство за настъпване на ранни съдово-атеросклеротични промени, което е индикация за повишен сърдечно-съдов риск в тази група мъже.

Прегледите ще се проведат в седмицата преди Великден, в Клиниката по Ендокринология и болести на обмяната. Клиниката ще организира  Дни на открити врати в рамките на три поредни дни от 10 до 12 април. Кампанията е под ръководството  на доц. д-р Катя Тодорова и проф. д-р Филип Куманов,  който има почти 40 -годишен опит в областта на андрологията и мъжката репродукция. Кампанията ще се проведе под формата на безплатни консултативни прегледи в клиниката във Втора клинична база , в кабинет 103, ет. ІІ, в дните 10-12 април от 10.00-13 00 ч.

Прегледите са с предварително записване на тел. 064 886 642.