В Седмицата на гората: Областният управител Иван Петков се поклони пред паметника на първия лесовъд в Ловеч

Мисия

05-04-2023, 08:01

Снимка:

Областна администрация

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Присъстваха лесовъди, горски работници и служители от Регионалната дирекция по горите

Областният управител Иван Петков, заедно с колегата си – областният управител на oбласт Ловеч инж. Светослав Славчев, кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова, инж. Петър Петров – директор на  Регионалната дирекция по горите (РДГ) гр. Ловеч се включиха в тържеството по отбелязване на Седмицата на гората, което се състоя на 4 април в Ловеч. Пред паметника на първия лесовъд в Ловеч и създател на ловешкия парк Баш бунар Никола Василев, те изразиха своята почит и в знак на уважение положиха цветя. Присъстваха лесовъди, горски работници и служители от Регионалната дирекция по горите.

Събитието се отбелязва всяка година през първата цяла седмица на месец април и има за цел  да възпита у младите поколения да обичат, пазят и възстановяват гората.

РДГ – Ловеч стопанисва горския фонд на територията на областите Ловеч и Плевен в общините: Гулянци, Никопол, Белене, Левски, Пордим, Плевен, Долна Митрополия, Долни Дъбник, Искър, Червен бряг, Луковит, Ябланица, Тетевен, Угърчин, Ловеч, Летница, Троян и Априлци от.

РДГ – Ловеч включва десет държавни горски стопанства и едно държавно ловно стопанства (ДЛС “Русалка” - Априлци).

Началото на празника е поставено през далечната 1925 година, когато тогавашните Министерство на народното просвещение и Министерството на земеделието и държавните имоти официално регламентират Празник на залесяването, който по-късно преминава в Седмица на гората.