Лазарки гостуваха в Областна дирекция "Земеделие" – Плевен

Мисия

07-04-2023, 15:12

Снимка:

Областна дирекция „Земеделие“ – Плевен

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Лазарките спазиха традициите и отправиха наричания за здраве и благоденствие към ръководството и всички служители на дирекцията

Лазарки гостуваха днес в Областна дирекция "Земеделие" – Плевен по повод утрешния пролетен празник Лазаровден. Пременени в пъстри, фолклорни носии децата от ДГ "Надежда" – гр. Плевен, придружени от своите преподаватели М. Баросова, А. Паламарова и А. Симеонов донесоха много радост и добро настроение, изпълнявайки традиционни за празника песни и танци.

В българската традиция Лазаровден е празник на нивите, пасбищата и горите, но и празник на момичетата, които лазаруват и отправят наричания към стопаните. Вярва се, че къщата, в която са влезли и пели лазарки, ще бъде честита през цялата година.

Лазарките спазиха традициите и отправиха наричания за здраве и благоденствие към  ръководството и всички служители на дирекцията, поднесоха и специален ръчно изработен подарък – Великденски заек, който да краси кабинета на директора г-жа Илияна Нинова. Тя от своя страна ги приветства, благодари им за прекрасните изпълнения и ги дари с вкусни лакомства и топла питка с мед, като им пожела да бъдат много здрави, усмихнати и все така да спазват българските обичаи и традиции.