Предупреждават за напоителни пролетни дъждове през следващите две седмици

Животът

10-04-2023, 07:00

Снимка:

pixabay

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Страстната седмица ще започне с облачно време в понеделник

Следващите две седмици ще са период с напоителни пролетни дъждове. В атмосферната циркулация на Балканите ще доминират влажни, но топли въздушни маси, с които ще изчезне усещането за зима, съобщава Нова тв.

Страстната седмица ще започне с облачно време в понеделник. В часовете преди обяд са възможни краткотрайни разкъсвания. Около и след обяд обаче се очакват валежи от дъжд, по-значителни в източната половина на страната. Вятърът ще е осезаем от североизток, а дневните температури ще са между 10 и 15 градуса.

Облачно с по-значителни валежи на изток ще остане времето и във вторник. В часовете следобед обаче в западните и някои централни райони облаците ще се разкъсват. В сряда ще е ветровито. Ще превалява следобед краткотрайно, на моменти интензивно с възможни гръмотевици, в Централна и Източна България.

Четвъртък е денят, в който ще се порадваме на слънцето в цялата страна. Ще усетим и чувствително затопляне с дневни температури в пролетния диапазон – между 15 и 20 градуса. По-приветливото топло време ще се запази до Великден.

В петък следобед над страната ще премине студен атмосферен фронт. Валежите ще са следобед и вечерта, краткотрайни, с гръмотевици и риск от градушка. Вятърът ще е с опасно силни пориви на много места, особено в източните райони.

На Велика събота сутринта ще е преобладаващо слънчево в Западна България. На изток е възможно все още да превалява дъжд. В хода на деня от запад отново ще се заоблачава.

От Великден за 2-3 дни страната ни отново ще е в плен на пореден средиземноморски циклон с нова доза напоителни пролетни дъждове и по-хладно време. След това разкъсванията на облачността ще са по-чести, а валежите - на по-малко места, а температурите – по-високи.