Полицаи са мобилизирани за охраната на реда по време на Великденските празници в област Плевен

Животът

13-04-2023, 09:08

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

От Пътна полиция апелират водачите да шофират внимателно, да спазват ЗДвП, за да не помрачават празниците си с инциденти

Специализирани операции по безопасността на движение и подобряване на средата за сигурност са планирани на територията на ОДМВР-Плевен във връзка с Великденските празници. Екипи на РДПБЗН-Плевен вече са извършили проверки във всички храмове.  

Дадени са указания на църковните служители за ограничаване на предпоставките за възникване на пожари в тези обекти.

За предотвратяване на риска от възникване на пожари, запазване на  живота и здравето на хората и имущество им, от пожарната препоръчват:

•Поставяйте горящи свещи само на безопасни места, върху негорими подложки и на разстояние от горими материали !

•Употребявайте свещи на недостъпни за малки деца и домашни любимци места!

•Пазете косата и дрехите си когато палите свещ ! Мислете за своята безопасност и тази на хората около вас !

•Когато излизате от вкъщи, се убедете, че не сте оставили горящи свещи !

•Абсолютно е недопустимо безразборното изхвърляне на горящи свещи и клечки кибрит !

При пожар незабавно се обадете на телефон 112

Полицейски служители ще се включат в охраната на тържествените литургии, опазване на обществения ред и контрол по пътищата. Засилено полицейско присъствие е предвидено около храмове, пазари, гари и автогари. При пазаруване гражданите да внимават за личните си вещи и парите си, както и да не оставят пакети в автомобилите си, защото така привличат извършителите на кражби. Семействата, които ще отсъстват от домовете си, е добре да ангажират близки, които да наглеждат домовете им. По пътищата засилен ще е контролът за спазване на скоростните режими, употреба на алкохол и наркотици от водачите, използването на обезопасителни колани и системи. При натоварен трафик полицейски служители ще имат задача да подпомагат движението.

Засилено полицейско присъствие е предвидено преди, по време и седмица, след празниците в районите на гари и жп гари, предвид интензивното придвижване на пътници. Завишен ще бъде контрола при транспортирането, законната употреба и съхранението на взривни вещества, огнестрелно оръжие, боеприпаси и пиротехнически средства, с цел недопускане на инциденти, съобразно изискванията на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.

Предвидени са специализирани полицейски операции, с цел недопускане на кражби на домашни животни, разпространение и продажба на акцизни стоки без бандерол. Ще се извършват съвместни проверки със служители от Агенцията за безопасност на храните по отношение качеството и произхода на храните от животински произход. Предприети са необходимите мерки и за ограничаване и недопускане на посегателства върху православните храмове.

Предвид очакваното натоварване на пътната обстановка ще има засилено полицейско присъствие по главните пътища и в районите на участъци с концентрация на ПТП, с оглед регулиране, подпомагане и контрол на движението в дните:

- 13.04.2023 г. (четвъртък)
- 14.04.2023 г. (петък)
- 17.04.2023 г. (понеделник)

по пътищата първи клас и в районите на рискови за настъпване на ПТП, както и в участъци с концентрация на ПТП, чиито специфики позволяват, и на пътните възли, кръстовищата и участъците с временна организация за безопасност на движението, характеризиращи се с недостатъчна пропускателна способност на транспортния поток, ще се осигури видимо присъствие с готовност за регулиране, подпомагане и контрол на движението от звената, осъществяващи контрол на пътното движение.
Ще се създаде организация за максимално и ефективно използване на наличните автоматизирани технически средства за контрол.

В дните:
- 14.04.2023 г. (петък);
- 16.04.2023 г. (неделя);

ще се планират и проведат специализирани полицейски операции  „Алкохол, наркотици, неправоспособност и скорост“, като се включат териториите на малките населени места, местата с масово посещение на туристи и пътищата между тях, а техническите средства за контрол на скоростните режими ще се използват в максимална степен и в тъмната част на денонощието. При констатиране на нарушения, спрямо нарушителите се проявява нулева толерантност.

Пътуванията по Великден се отличават с интензивен трафик в предпразничния и в първия от поредицата празнични дни, както и в последния почивен ден. Пролетното слънце предизвиква по-голяма активност към движение. Все по-често в трафика се включват пешеходци, велосипедисти, мотопедисти и мотоциклетисти. Много нови водачи също активно се включват в движението, но традиционно на пътя с моторни превозни средства излизат и неправоспособни водачи, които са опасни не само за себе си.

Увеличаващият се брой превозни средства спомага за образуването на колони и задръствания на вход - изходните артерии на големите населени места и на граничните контролно-пропускателни пунктове.

След зимното обработване на улиците и пътищата с различни препарати срещу лед и сняг на пътните платна са се появили нови повреди и неравности, а не навсякъде пътищата са почистени след зимния сезон. Препоръки на ГД НП

- Проверете изправността на автомобила
- Подгответе се за дълъг път
- Планирайте пътуването, но не и времето за пристигане
- Проверете за ограничения по маршрута си
- Проверете срока на валидност на документите си
- Проверете за незаплатени глоби по Закона за движението по пътищата
- Шофирайте концентрирано
- Запазете спокойствие при попадане в колона
- Бъдете отговорен към себе си, семейството си и към останалите на пътя
- Бъдете толерантни
- При нужда звънете на телефон 112

От Пътна полиция апелират водачите да шофират внимателно, да спазват ЗДвП, за да не помрачават празниците си с инциденти.