Спецакция разкри куп престъпления в Плевен и региона, задържани са 10 души

Крими

26-04-2023, 10:06

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Образувани са девет бързи производства и две досъдебни производства

Полицейска акция за противодействие на престъпността и опазването на обществения ред се проведе вчера на територията на ОДМВР – Плевен. В операцията са включени сили на всички районни управления, Криминална, Икономическа, Пътна и Охранителна полиция при областната дирекция и Зонално жандармерийско управление – Плевен; подпомогнати от „Държавно горско стопанство“, „Българска агенция по безопасност на храните“, „Регионална инспекция по опазване на околната среда и водите“, НАП и РЗИ.

Основните акценти в проверките са свързани с престъпления срещу личността и собствеността на гражданите, кражбите, противодействие на притежанието и разпространението на наркотични вещества, разпространението на контрабандни стоки, контрол на водачите за неправоспособност, управление след употреба на наркотици и алкохол, както и спазване на скоростните режими.

Около 8:30 часа е извършена проверка в имот в село Горна Митрополия, собственост и обитаван от 65-годишен. В прилежащи селскостопански постройки са установени около 340 литра прозрачна течност с мирис на етилов алкохол, разпределена в различни по вид вместимост пластмасови бидони. Установеното количество течност е иззето от служители на ТД "Митница" Русе. За извършената проверки на адреса е съставен протокол по чл. 83 от ЗМВР. По случая предстои вземане на административно отношение, работа продължава служител ТД "Митница" Русе.

Около 10.00 часа в участък - Койнаре при РУ- Червен бряг е получен сигнал за извършена домова кражба от частен дом в село Глава. По информация на тъжителя за времето от 21.00 часа на 24 април 2023 година до 09.00 часа на 25 април 2023 година от двора му е открадната  водна  помпа  марка "Елпром Троян" 0.75 кв с прикачени към нея тръби за поливане. Щетите са в процес на установяване. От проведените оперативни действия е установен извършителят на престъплението – 15-годишен от селото. Той доброволно е предал ел.помпата.  Образувано е бързо производство за престъпление по чл.194, ал.1 от НК.

Около 11,00 часа служители от РУ-Левски са извършили проверка на основание чл. 83 от ЗМВР в частен дом в село Стежерово, обитаван от 26-годишен. Намерени са саксия със засадено в нея растение с височина от 11 см. от рода на конопа; стъклен буркан със суха зелена тревиста маса с общо тегло около 15 грама и гриндер с остатъци от суха зелена тревиста маса. По данни на мъжа съдържанието е марихуана. Предстои назначаване на физико -химическа експертиза. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 354 „а“, ал. 3, т.1 и за престъпление по чл. 354 „в“ от НК. 26-годишният е задържан до 24 часа по ЗМВР.

Служители от Първо РУ - Плевен и сектор "Противодействие на икономическата престъпност" при ОДМВР - Плевен са извършили проверка в частен имот в землището на местност "Стража", стопанисван от 63-годишен. Установено е, че незаконно се съхраняват и разкомплектоват автомобили без разрешение от РИОСВ - Плевен. В имота са открити 20 автомобила в различна степен на разкомплектованост, джанти с гуми, демонтирани брони, врати, изпускателни системи и други агрегати от автомобили. От собственика на имота е снето писмено обяснение. Изяснило се е, че колите се разкомплектовали и се продавали на части на място или се изпращали чрез куриерска фирма, а разглобените автомобили се продавали на вторични суровини. По време на проверката са намерени тефтер със записани данни на части и различни суми и тетрадка, в която са записвани всички налични автомобилни части и тези, които са продадени. Тефтерът и тетрадката са предадени с протокол за доброволно предаване.          

Около 08.10 часа в дома на 24-годишен в Червен бряг е установена  мелничка тип "Гриндер"  с размери 5 см. Х 6 см., съдържаща суха зелена тревиста маса, от рода на конопа. Тя е предадена с протокол за доброволно предаване.  По  данни на мъжа тревистата маса е марихуана. Предстои назначаване на физико-химическа експертиза. Притежателят ѝ е задържан за срок до 24 часа. Образувано е бързо производство за престъпление по чл.354 „а“, ал.3 от НК.

Около 08.15 часа в имота на 41-годишна в село Глава е намерен 1 пр. куб. метър дърва за огрев от вида "Акация", немаркирани с контролна горска марка, промишлена марка или общинска марка. Жената е заявила на служителите, че дървесината е нейна и няма документи за произхода ѝ.  Образувано е бързо производство за извършено престъпление по чл.235, ал.6 във връзка с ал.2 от НК.

В 10:00 часа в град Никопол на площад "Европа" е спрян за проверка лек автомобил "Пежо", управляван от 54-годишен. Установено е, че едната регистрационна табела  e поставена на задната броня залепена с тиксо като е изработена от хартиен материал /картон/, не е издадена от съответните органи и не отговаря на изискванията по ЗДВП  за обществено ползване. Съставен е  акт. Образуваното бързо производство е по чл. 345, ал. 1 от НК.        

В 13:50 часа в плевенския квартал "Дружба" 19-годишен е предал доброволно мелничка тип "гриндер" с раздрабена суха зелена тревиста маса, по негови данни марихуана с приблизително тегло 0.5 грама. Младежът е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа. Наркотикът е иззет за анализ. За престъпление по чл.354 „а“, ал.3,т.1 от НК се води бързо производство.

Субстанции за производство на наркотици са иззети от частен дом в Плевен. Вчера в 14 часа е извършена полицейска проверка в жилището на 30-годишен в ж.к „Сторгозия". Мъжът е предал доброволно стъклена колба с вместимост 1литър, цилиндрична пластмасова прозрачна кутия с размери височина 6 см. и диаметър 8 см., съдържаща тъмночервено прахообразно вещество и  червена на цвят цилиндрична кутия с размери височина 6 см. и диаметър 3.5 см., съдържаща множество сиви  сфери. По данни на предаващия съдържанието на едната кутия е червен фосфор, а на другата - йод на перли, които вещества са класифицирани, като прекурсори за приготовление на наркотици. Предстоят експертизи на иззетото количество. Мъжът е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа. Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл.354 „а“, ал.1 от НК. Продължава работа по случая. Уведомена е ОП – Плевен.

В 14:30 часа в ж.к."Дружба" пред жилищен вход 25-годишен е предал на проверяващи полицаи от Първо РУ – Плевен саморъчно свита цигара със суха зелена тревиста маса и съцветие от суха зелена тревиста маса. По негови данни марихуана с приблизително тегло общо 1.5 грама. Лицето е задържано за срок до 24 часа по ЗМВР. Веществото е предадено за лабораторна обработка. За престъпление по чл.354 „а“, ал.3,т.1 от НК е образувано бързо производство.

Около 14:30 часа в град Плевен на улица "Петко Каравелов" 20-годишен е предал цигарена свивка с дължина 10 см., съдържаща суха зелена тревиста маса, стъклен буркан с метална капачка с височина 6 см. със съцветия от суха зелена тревиста маса и самозалепващ се полиетиленов пакет с размери 10 см Х 8 см. със съцветия от суха зелена тревиста маса. По данни на плевенчанина предаденото вещество е марихуана с тегло около 5 грама. Предстои назначаване на физико-химическа експертиза. По случая е образувано бързо производство Младежът е задържан за срок до 24 часа във Второ РУ- Плевен за престъпление по чл.354 „а“, ал.3, т.1  от НК.

За притежание на наркотици в полицейския арест е задържан 45-годишен. В 14:30 часа в град Кнежа е извършена  проверка на основание чл. 83 от ЗМВР в дома му. Доброволно е предал полиетиленов плик с размери 5 см Х 5 см., съдържащ суха, зелена тревиста маса  – представляваща марихуана. Предстои физико-химическа експертиза на иззетия наркотик. По случая е образувано бързо производство за престъпление по чл.354 „а“, ал.3, т.1 от НК

Бързо производство е образувано в Първо РУ - Плевен за управление на автомобил след употреба на алкохол. В 14:53 часа на улица в ж.к „Дружба“ е бил проверен 50-годишен, който се придвижвал с „Тойота“. Направеният тест за алкохол с техническо средство е отчел над 1.2 промила. Издаден е талон за медицинско изследване. Водачът е бил задържан за срок до 24 часа по ЗМВР. Работата продължава разследващ полицай.

В хода на операцията са задържани 10 лица и са образувани девет бързи производства и две досъдебни производства. Проверени са 413 лица и 302 моторни превозни средства. Извършени са проверки на 14 пункта за черни и цветни метали, 6 заложни къщи, 9 автоморги, автосервизи и депа; 17 питейни и увеселителни заведения, 31 търговски обекта. В областта са регистрирани 13 престъпления, свързани с наркотиците, незаконно придобита дървесина, стоки с незаплатен акциз, нарушения на Закона за движение по пътищата. За нарушения са съставени 66 акта. Съставени са 13 протокола по чл. 64 и чл. 65 от ЗМВР. В хода на спецакцията са съставени и 3 акта и констативни протокола от други органи.     

Материалите от специализирана акция са докладвани в Районно прокуратура – Плевен по компетентност. Работата по случаите продължава.