Областната администрация с мерки за ограничаване на популацията на комари в "Кайлъка"

Мисия

26-04-2023, 14:08

Снимка:

Областна администрация

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Такава обработка се организира от областна администрация за първи път от значителен период от време

В изпълнение на предписания за извършване на мероприятия по ограничаване популацията на комари, дадени на областния управител на Плевен от Регионалната здравна инспекция, бе проведена ларвицидна обработка на водни площи в Защитена местност "Кайлъка".

Ларвицидната обработка е указана в задължителните предписания на РЗИ-Плевен, като нейната цел е ограничаване разпространението на малария, вирусни менингити и менингоенцефалити, треските денга и чикунгуня, чиито преносители са комарите от различни видове. Чрез намаляване броя на ларвите и прекъсване цикъла на възпроизводство на летящите насекоми - значително се намалява тяхната численост в следващите месеци. Това от своя страна способства за по-ефикасната борба срещу развитите насекоми, тъй като техните популации са значително намалени в резултат на ранната борба с ларвите им.

В изпълнение на дадените предписания, областният управител е сключил договор с дружество притежаващо необходимата сертификация за извършване на дейности по дезинфекция, дезинсекция и дератизация. На 24.04.2023г. в присъствието на представител на Областна администрация (притежаващ висше образование по специалността „Здравен инспектор”) бе проведена ларвицидна обработка на язовир Кайлъка, язовир Тотлебенов вал и течението на река Тученишка до парк-хотел „Кайлъка”. Обработката се извърши с препарата „Димилин”®  2TБ, представляващ ефервесцентни таблетки, които се поставят в чисти и заблатени водни площи с цел борба с насекомите. В този си вид, обработката не представлява опасност за други биологични видове.

Такава обработка се организира от областна администрация за първи път от значителен период от време. Благодарение на навременните дейности по планиране на обработките бе възможно осъществяването им в периода указан от РЗИ-Плевен. Според експертите, това ще окаже благоприятно влияние, освен върху разпространението на опасните тропически болести, пренасяни от комарите, но и върху цялостния комфорт на посетителите на „"Кайлъка".