Ветеран от Втората световна война чества 100 години (Снимки)

Мисия

28-04-2023, 16:00

Снимка:

Община Плевен

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Заместник-кметът Стефан Милев беше гост на тържеството в село Мечка

На празнично тържество в с. Мечка, оганизирано от Община Плевен и Областния съвет на Съюза на ветераните от войните на България – Плевен, бе почетен ветеранът Христо Христов, който днес навършва 100 години.

Заместник-кметът Стефан Милев, които беше гост на тържеството, поздрави юбиляря и му връчи поздравителен адрес от името на кмета на Община Плевен Георг Спартански, както и сумата от 500 лв. в изпълнение на решение на Общинския съвет.

Христо Христов е роден на 28 април 1923 г. в плевенското село Коиловци. Във Втората световна война се включва като редник в състава на 36-и пехотен полк от поделението в гр.Оряхово.Участва при боевете в Македония – при Крива паланка и Страцин. На 21-годишна възраст създава семейство с Милка Генчева Христова от с. Мечка, Плевенско, където заживяват. Дядо Христо е работил дълги години като земеделец, животновъд и в последните години преди пенсия като бръснар в селото.

Награждаван е за участието си във Втората световна война с медали по случай 30, 40, 60, 70 и 75 години от победата над фашизма и грамота от военния министър за 70-ата годишнина от края на Втората световна война.

Христо Христов има двама сина – Илийчо и Генчо (вече не е сред живите), три внучки, двама правнука и една правнучка. За него се грижат малкият му син, снахата и голямата му внучка.

Поздравителни адреси, грамоти и почетни знаци бяха връчени на юбиляра от Министерството на отбраната на Република България, Областна администрация – Плевен, Военно окръжие – Плевен, Началника на гарнизон – Плевен и Военно-патриотичните съюзи в Плевен. Столетникът получи торта, цветя и много подаръци от близки родственици, приятели и съграждани.