Митрополит Григорий освети християнския кръст над Муселиево - символ на обединението и вярата (Снимки)

Животът

02-05-2023, 17:37

Снимка:

Община Никопол

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Инициативата за издигането на кръста е на Иля Никифоров Енев и неговото семейство

Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий освети 22-метров кръст над село Муселиево, община Никопол.

2 май е историческа дата за нашия народ. На този ден, през 907 година умира българският владетел, княз Борис I - покръстител на българите - наложил християнството и въвел славянската писменост в България.

Инициативата за издигането на кръста е на Иля Никифоров Енев и неговото семейство. Той е негова идея и реализация. Община Никопол и много хора подкрепиха начинанието и днес християнският символ е факт.

„Радост за всички нас е, че освещаването на новоизградения Християнски кръст става именно днес. Никопол е религиозно смесен район. Гордеем се и неведнъж сме доказали своята толерантност, както и че можем да бъдем единни! Кръстът ще пази Муселиево, ще пази и всички селища от общината, защото той е символ на единението и вярата. Благодарим на дарителите и вярваме, че Християнският кръст над село Муселиево ще бъде още едно място за молитва и поклонение, а Божията помощ ще се разпростира над всички хора и ще помогне да бъдат реализирани всички добри намерения", подчерта в своето слово Ивелин Савов - кмет на Община Никопол.

След освещаването Високопреосвещеният Митрополит се обърна към всички с вдъхновено слово, в което говори за значението на кръста в живота на човека.

Празникът продължи с художествена програма и курбан за здраве.