Мъж от плевенско село е сред наградените в кампанията "Достойните българи"

Животът

03-05-2023, 12:19

Снимка:

Община Гулянци

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Две години Димитър Димитров от село Искър върви по нелекия път за построяване на параклис в родното си село с дарения и собствени сили

Две години Димитър Димитров от село Искър върви по нелекия път за построяване на параклис в родното си село с дарения и собствени сили. За инициативата му ви разказвахме неведнъж - за чудесата, които го съпътстват и му вдъхват вяра дори в трудните моменти, за сърцатите хора, които среща и стотиците протегнати ръце, които помагат в реализирането на мечтата му.

Към днешна дата Димитър е сигурен, че родолюбивото и богоугодно дело ще се увенчае с успех, защото етапът – груб строеж е към своя край. Тези дни ще бъдат поставени куполите на новия храм в Искър. За своята кауза, за достойните си постъпки и човечност, за обичта към хората и към родното място, не на думи, а на дела, за „заразното“ добро, Димитър беше отличен в кампанията „Достойните българи“ на вестник "24 часа". С гордост държи наградата и споделя, че тя не е само негова, а на всички хора, станали съпричастни с инициативата за построяване на храм в с. Искър. Затова ще остави почетната грамота в центъра на селото, да е гордост и същевременно отговорност на всички.

"Искам специално да благодаря на всички дарители, на фирмата изпълнител, на приятелите и съмишлениците, с които доведохме до финал този така важен етап от построяването на параклиса.", развълнуван е Димитър.

Той гостува и на кмета на община Гулянци Лъчезар Яков, за да сподели емоцията от наградата и да изкаже лично благодарност.

"Всичко, което кметът е поел като ангажимент, от първата ни среща до сега, е спазил. Община Гулянци дари мястото за храма, издаде всички необходими документи за стартиране на строежа и дари общо 20 000 лева, с което застана твърдо зад инициативата. Това вдъхна увереност на хората и те също се активизираха в помощта", казва още Димитър и споделя, че предстои да се проведе общо събрание в селото, на което да бъдат взети важни решения как ще продължи градежът.

"Искам всички да са съпричастни и решенията за нашия храм да са общи", допълва той.

Ако желаете да помогнете на Димитър и хората от село Искър да видят завършен своя храм, можете да го направите чрез SMS с текст ISKAR на номер 17 777 за всички мобилни оператори или с паричен превод по дарителска сметка за строителство на параклис „Света Параскева” в с. Искър, община Гулянци:

IBAN: BG80 STSA 9300 0026 5263 07

BIC: STSABGSF

При банка „ДСК” ЕАД

Титуляр на сметката: Храм „Света Параскева”

Основание за вноската: Дарение за параклис „Света Параскева”