Наградиха 101-годишен ветеран от Втората световна война

Животът

09-05-2023, 16:13

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Радослав Костов е родом от Пордим, завършва гимназия в Плевен

По случай 78 години от края на Втората световна война и Деня на Европа кметът на община Родопи Павел Михайлов връчи почетен плакет и поздравителен адрес на 101 годишния Радослав Костов, ветеран от Втората световна война.

Доктор Радослав Костов е родом от Пордим, завършва гимназия в Плевен, след което влиза в казармата. Малко след това обаче започва Втората световна война и той е изпратен на фронта. Воювал на територията на Сърбия, краят на войната го заварва в Пирот, където оцелява след бомбардировка. Завършва медицина, като практикува в различни краища на България.

Лекар по професия, той е най- възрастният жител на пловдивското село Брестовица, където живее вече повече от 40 години. Храбрият боец беше поздравен и от кмета на селото Любен Радев.

Доктор Костов посрещна гостите в дома си, разказа спомени от войната и изрази благодарност и радост за проявеното уважение. „На Вас, уважаеми г-н Костов, пожелавам здраве и бодър дух! Община Родопи и България се гордеят с такива хора като Вас!“, каза кметът Павел Михайлов.

Двамата се разделиха с обещанието, че догодина отново ще отбележат датата 9 май заедно.