Богдан Петков: Имахме за цел да върнем интереса на обществото към Спартак

Спорт

09-05-2023, 16:41

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

"Със сигурност на никой от нас не му се е искало сезонът да приключи през миналата седмица, но за съжаление така се стекоха обстоятелствата", заяви мениджърът на клуба

В пресклуба на БТА в Плевен се проведе пресконференция на Баскетболен клуб "Спартак". Участие в нея взеха мениджърът на клуба Богдан Петков, както и треньорите Любомир Минчев и Тодор Тодоров.

Ето какво сподели Богдан Петков:

"Завършва един двегодишен цикъл, в който имахме за цел да върнем по-големия интерес на обществото към нашия отбор. Смятам, че това го постигнахме. Чисто статистически, а и визуално, данните сочат, че нашата зала е най-посещаваната в края на този сезон от всички в Националната баскетболна лига. Това говори, че мачовете на отбора предизвикват сериозен интерес в нашето общество, което означава до не малка степен, че отборът си е свършил работата.

През миналата година след доста време успяхме да се завърнем в четворката на лигата, за съжаление през тази не успяхме. През този период тук преминаха едни от най-големите имена от играчите в България през последните години. Много от подрастващите също започнаха да имат голям интерес, защото за нашия отбор играха хора, които те бяха гледали предимно по телевизията и в интернет.

След Нова година и Любомир Минчев се присъедини към нас. Без да искам по някакъв начин да коментирам останалите му колеги, но в последните години той е най-добрият български треньор, без кой знае каква особена конкуренция. От другата страна, Тошко Тодоров не знам с какво не е натоварен в последните години, но изключително сериозно защити и покачи реномето на плевенските треньори – и с работата му при подрастващите, и при мъжете, и че за поредна година е част от щаб на един от националните отбори на България. Това ясно показва оценката за неговата работа.

Със сигурност на никой от нас не му се е искало сезонът да приключи през миналата седмица, но за съжаление така се стекоха обстоятелствата.

Искам да разбия един мит, свързан с нашия бюджет, който се говори от хора, които за съжаление, в миналото са били свързани с клуба. Искам да кажа, че четирите отбора, които завършват преди нас, през този сезон всеки от тях ще похарчи повече, отколкото ние за последните два сезона. Тези митове и легенди, че ние имаме извънземни възможности и най-големия бюджет, трябва да се разбият, защото това не отговаря на истината. За момента клубът няма кой знае какви финансови затруднения, което е плод на неимоверни усилия. Ще видим какво ще предложи бъдещето. Надявам се всяка година да можем да надграждаме.

Мисля, че всеки, който взима участие в някакво първенство или състезание, трябва да се бори да стане първи, независимо от спорта. В началото всички започваме от 0:0. Това е идеята, да се бориш за победа във всеки мач и да се бориш за по-високо класиране. След това обаче вече идват възможностите и реалността, с която се сблъскваме. И преди сезона казах, че не трябва да има такива настроения и нагласа, че ако не станем минимум първи, втори, трети или седми например, ще е голяма трагедия. Да, би било страхотно отново нашият отбор да стане шампион, но въпросът е след това какво става, защото призьорите в нашите първенства в последните години, след това в Европа много сериозно се сблъскват с товарния влак, а ние играем в петия-шестия турнир в Европа. Тази година така се случи, че Рилски имаха малко по-тежък жребий във ФИБА Къп, там резултатите бяха много сериозно, но не мога да кажа неочаквани, защото насреща имаше много по-висока класа. По някакъв начин такива нагласи, че ако не се случи нещо, ще настъпят трагедии, на база на перспективите пред всеки отбор в лигата, не смятам, че са сериозни и предизвикват някакви полемики.

Откакто Тошко стана старши треньор, голяма част от юношите опитваме да ги интегрираме и благодарение и на двамата, взимат участие в тренировъчния процес. Отделен въпрос е кой какво ще си заслужи. Има много голям треньорски проблем с подрастващите, не само в Плевен. При нас има близо 200 деца в школата, а треньорите са крайно недостатъчно. Оттам нататък става доста сложно. Мъчим се и работим с това, което можем. Не е случайно, че и в разширените състави на някои национални отбори попаднаха наши момчета, така че има перспектива.

Обезпечаването и желанието този отбор да продължава да се развива е пряко свързано с това да има не само присъствие в залата, а и заинтересованост от местния бизнес, защото това е социална политика. Този силен отбор не е даденост и не става с щракане на пръсти. Много е важно генерално да се насочи фокусът към спорта в този град, защото тези кански усилия, които се полагат от единици хора, по-скоро то е плод на свръхусилие, отколкото, че разполагаме с някакви условия. Общината прави каквото може. Има много проблеми около базата и много от нещата в залата са от 1974 г., когато тя е построена. Ако искаме някаква перспектива, тук ролята е на хората с някакъв бизнес, защото то е от интерес и за тях самите. Държавата е видно, че в тази роля отсъства, за много други градове това е факт."