Радостин Василев се отказа от имунитета си

Новините

11-05-2023, 10:13

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

По-рано депутатът от ПП/ДБ заяви, че няма да се откаже от имунитета си и се очакваше временна комисия в парламента да изяснява казуса

Радостин Василев е депозирал в деловодството на НС заявление за отказ от имунитета си. Новината съобщи самият той от трибуната на парламента в изявление от името на ПП/ДБ.

Припомняме, че прокуратурата му го поиска заради скандалния запис, в който се чува как отправя заплахи срещу бившия народен представител от "Има такъв народ" Христинка Иванова. 

По-рано Василев заяви, че няма да се откаже от имунитета си и се очакваше временна комисия в парламента да изяснява казуса. Сега такава няма да бъде направена. След като депозира декларацията точката за формирането на комисия, която да обсъди свалянето на имунитета, отпадна от дневния ред на НС.

Възбуждането на наказателното преследване срещу депутат е възможно само с разрешение на Народното събрание или при писмено съгласие.

Държавното обвинение съобщи, че в рамките на разследването срещу Василев са събрани доказателства, че на 13 юни 2022 г. той е направил опит да принуди народния представител Христинка Иванова чрез заплашване, противно на убежденията и волята ѝ, да напусне парламентарната група на партия "Има такъв народ"(ИТН) в 47-ото Народно събрание, както и поста си на депутат. Разследването е започнало през юли.