Откриха официално изложбата "150 години от гибелта на Васил Левски. Места на памет (1873 - 1933)“

Мисия

11-05-2023, 16:25

Снимка:

МУ-Плевен

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

На официалното откриване на експозицията присъства акад. Григор Горчев, почетен ректор на МУ-Плевен, членове на академично ръководство, преподаватели и студенти

Фотоизложбата "150 години от гибелта на Васил Левски. Места на памет (1873 - 1933)" се откри официално днес, информират от Медицински университет - Плевен.

На официалното откриване на експозицията присъства акад. Григор Горчев, почетен ректор на МУ-Плевен, членове на академично ръководство, преподаватели и студенти. Академик Горчев подчерта, че наличието на изложбата е много важно, защото ни напомня, че в днешните сложни времена обществото ни повече от всякога се нуждае от идол като Васил Левски. Той призова преподавателите и студентите да намерят своя прочит и послание в думите и делото на Апостола.

Доц. Теодора Вълова, ръководител на Регионалния академичен център към БАН, се обърна към аудиторията с думите: „Днешният ден – 11 май, в който откриваме изложбата, не е избран случайно. По предложение на Найден Геров, от 1863 г. 11 май се установява като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий. Празникът надхвърля църковно-училищните рамки на своето отбелязване и се превръща в общонароден празник.

Друго много важно основание да изберем днешната дата е откриващият се утре Първи Национален Конгрес на Българската Асоциация по минимално инвазивна и роботизирана хирургия с международно участие. Този първи по рода си конгрес ще се проведе в периода 12-14 май 2023 г. в Телекомуникационния Ендоскопски Център на Медицински университет – Плевен. По този начин изложбата се вписва в календара от научни и културни събития на Медицински университет – Плевен.

Настоящата историческа експозиция беше представена за първи път в Българската академия на науките в средата на февруари, като беше открита от акад. Ревалски, Председател на академията. След първата ѝ спирка в родния град на Апостола – Карлово – гостуването й в Медицински университет – Плевен е първият регионален академичен център извън столицата, в който тя се представя. Експозицията „150 години от гибелта на Васил Левски. Места на памет“ проследява как се изгражда образът на дякона Левски в периода от първите години след трагичната му гибел до 1933 г.“ 

От 11 до 14 май участниците и гостите на Първия Национален конгрес на Българската асоциация по минимално инвазивна и роботизирана хирургия с международно участие ще имат възможността да разгледат изложбата във фоайето на факултет „Фармация“.