Ивет Горанова иска от Томас Бах да върне каратето в олимпийската програма

Спорт

12-05-2023, 10:49

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Това е важно за милиони спортисти, каза олимпийската шампионка пред bTV

На 5 август 2021-а година Ивет Горанова постигна пет безапелационни победи, за да вземе златния медал в кат. до 55 кг на олимпийските игри в Токио.

Ще видим ли обаче слънчевото момиче отново част от най-висшия спортен форум? Каратето не е в програмата за Париж 2024, но има ли надежда за Лос Анджелис 2028?

Самата Ивет, нейната треньорка Йована Прекович - олимпийска шампионка до 61 кг. от Токио 2020 и Фериал Абделазис - златна медалистка от Игрите в японската столица в кат. над 61 кг., стартират инициатива за включването на каратето в програмата на олимпийските игри през 2028 г.

Трите ще изпратят писмо до президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах и до всички карате федерации по света. Ще искат и лична среща с 69-годишният германец.

"Слагаме началото на една инициатива, която е важна не само за нас, а за милиони спортисти по света. Като спортисти и носители на медали от европейски и световни първенства, от олимпийски игри, не можем да останем безучастни, когато е застрашено бъдещето на спорта, заслужил по безапелационен начин своето място в олимпийското семейство. Това е важно за милиони спортисти", каза Горанова в ефира на bTV.

Ивет и Йована Прекович работят заедно от началото на годината. Приятелки са от 6-7 години и са готови да покоряват нови върхове.