От днес Плевен има още четирима достойни почетни граждани!

Мисия

15-05-2023, 14:40

Снимка:

ОбС-Плевен

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Председателят Мартин Митев обяви решенията на Общинския съвет, придружени с кратки справки за удостоените

От днес - 15.05.2023 г., Плевен има още четирима достойни почетни граждани! На тържествено заседание на Общинския съвет бяха връчени  званията на проф. д-р Константин Койчев, който е сред основателите на Медицински университет - Плевен; Максим Горанов - музикант и композитор; Васил Копчев - учител и общественик, инициатор на Националния поход „По стъпките на Апостола“; и г-жа Ваня Делийска - създател и художествен ръководител на хор "Звъника"!

Точно в 10,00 ч. в Актовата зала на Общината председателят на местния парламент Мартин Митев, в присъствието общинските съветници, кметът Георг Спартански и екипа му, и гостите обяви тържественото заседание за открито и в залата прозвуча химна на Република България. Церемонията уважиха народни представители от 15-и Многомандатен избирателен район - Плевен, областният управител Иван Петков и заместникът му Александър Трайков, бившите кметове на Плевен Петко Цолов, Румен Петков и Найден Зеленогорски, в залата присъстваха и близки на удостоените с почетното звание, сред тях и абитуриенти от Випуск 2023 на хор „Звъника“.

"За мен е чест да ви приветствам с „Добре дошли“ в празничния ден на Плевен! Благодаря на всички, че сте тук сред нас“, обърна се към присъстващите в залата Мартин Митев. Той посочи, че Плевен посреща своя празник с гордо вдигната глава: „Всички ние имаме привилегията да живеем в град със славно минало, но и в град с достойно настояще. Настояще, което дължим на усилията на всички наши съграждани, които ежедневно доказват себе си на различните поприща и защитават с постиженията си името на града ни!“

Към присъстващите се обърна и кметът Георг Спартански. В приветствието си той подчерта, че четиримата нови почетни граждани са съвременни апостоли и будители, допринесли за това името на Плевен да бъде известно в целия свят: "На тези хора, на тези наши четирима съграждани, които единодушно бяха удостоени със званието "Почетен гражданин на Плевен" изказвам огромна благодарност, голям поклон и пожелавам от свое име и от името на всички присъстващи колеги съветници, представители на държавната власт и на другите институции в лицето на парламента, да бъдат здрави и да продължават да ни мотивират, защото ние имаме нужда от техния пример!"

След официалните обръщения заседанието продължи с тържественото връчване на почетните звания. Председателят Мартин Митев обяви решенията на Общинския съвет, придружени с кратки справки за удостоените.

С Решение №1337 от 27.04.2023 г. Общински съвет – Плевен удостоява със званието „Почетен гражданин на Община Плевен“ проф. д-р Константин Койчев.

През настоящата година проф. д-р Койчев отбелязва своята 90-годишнина и 65 години научна и преподавателска дейност с редица заслуги в областта на медицината на национално и световно ниво.

Той е дългогодишен хуманитарен деятел и изтъкнат член на ръководните органи на Българския Червен кръст.

Доктор хонорис кауза е на Медицински университет - Плевен и на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий".

За дългогодишната си работа и богата професионална биография проф. Койчев е носител на орден „Кирил и Методий“ - Първа степен.

Ученици на проф. Койчев са хиляди студенти в България и чужбина, работещи като известни лекари, почетни доктори, член - кореспонденти и академици!

С Решение №1338 от 27.04.2023 г. Общински съвет – Плевен удостоява със званието „Почетен гражданин на Община Плевен“ Максим Горанов.

Свързваме името на Максим Горанов неизменно с легендарната група „Диана Експрес“. Наричат го "златната китара“ на българската музика.

Изявен вокалист, композитор, звукозаписен продуцент и тонрежисьор, и днес със своя професионализъм и опит той помага и подкрепя редица млади таланти по пътя на тяхното творческо израстване.

Максим Горанов е общественик, човек със собствена позиция, професионална визия и ценни идеи за културата на нашия град. През 2022 година артистът отпразнува своя 70-годишен юбилей.

С Решение №1339 от 27.04.2023 г. Общински съвет – Плевен удостоява със званието „Почетен гражданин на Община Плевен“ Васил Копчев.

Васил Копчев е дългогодишен преподавател и общественик. Основател е на Националния поход „По стъпките на Апостола“ и дълги години негов главен ръководител. Вече 29 години походът се организира и тръгва от Плевен, увличайки след себе си поколения от родолюбци

Дългогодишен председател е на Общински, комитет,, Васил Левски“, след което става негов почетен председател.

Главен координатор при основаване на клубове „Млади възрожденци" в плевенски училища.

С Решение №1340 от 27.04.2023 г. Общински съвет – Плевен удостоява със званието „Почетен гражданин на Община Плевен“ Иванка Делийска.

Г-жа Делийска е създател и художествен ръководител на хор „Звъника“ - една от най-достойните емблеми на Плевен и безспорен образец за детско певческо изкуство

Общественик, човек със собствена позиция, професионална визия и ценни идеи за културата в Плевен.

Над 1500 изнесени концерти - голяма част от тях самостоятелни, над 100 заглавия, предимно на български автори, както и творби на чужди композитори, стотици значими отличия.

Ваня Делийска е носител на редица престижни отличия, сред тях са „Златна лира на Съюза на музикалните и танцовите дейци, Заслужил гражданин на община Плевен", Почетния знак на Народното събрание и др.

След връчване на почетните звание музикален поздрав към всички присъстващи прозвуча от името на хор „Звъника“ в изпълнение на Ивана Йотова – солист на хора и един от абитуриентите Випуск 2023 на формацията.

Поради изчерпване на дневния ред тържественото заседание на Общински съвет – Плевен бе обявено за закрито, след което общинските съветници, почетните граждани и гостите на тържествената сесия се включиха в празничния ритуал на площад „Възраждане“.