Плевен отбеляза тържествено своя празник (Снимки)

Мисия

15-05-2023, 15:01

Снимка:

ОбС-Плевен

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Свещеници от православните храмове в града отслужиха празничен молебен за здраве и благоденствие на плевенчани пред иконата на Св. Георги Победоносец, който е закрилник на града

С тържествено издигане на знамената на Република България, на Плевен и на Европейския съюз на централния площад „Възраждане“, в присъствието на десетки плевенчани и гости на града, Плевен празнува 15 май. Датата е обявена за Празник на града с решение на Общинския съвет през 2001 г. С решението се възстановява Пролетният плевенски панаир - едно от най-мащабните стопански събития за страната ни в миналото, провеждал се през третата седмица на май.

За празничния ритуал днес на пл. „Възраждане“ бяха представители на държавната и местна власт, политически сили, институции, дейци на образованието и културата, много деца със своите родители. Сред гостите са делегации от побратимени на Плевен градове - Браила, Румъния, Горни Милановац, Сърбия, Битоля и Кавадарци, Северна Македония и Плоцк, Полша. 

Свещеници от православните храмове в града отслужиха празничен молебен за здраве и благоденствие на плевенчани пред иконата на Св. Георги Победоносец, който е закрилник на града.  Приветствие за празника отправи кметът Георг Спартански. Към събралите се на площада плевенчани той се обърна с думи на благодарност и пожелания Плевен да продължи своето развитие: "Плевен – това са хората на Плевен. Плевен е едно голямо сърце, което пулсира с ритъма на хората. Плевен се състои от сърцата на всички вас и аз ви благодаря, че заедно правим града по-добър, по-красив и по-желан за нашите деца и за тези, които идват след нас. Нека и в бъдеще да работим със сърце за Плевен и с Плевен в сърцето!"

Празникът продължи с пъстър концерт с участието на фолклорни състави от Плевен. В програмата за 15 май и тази година традиционно се включиха Общински хор „Гена Димитрова” с диригент Анелия Дечева, заедно с Общинския духов оркестър.