Футболни фенове от Плевен с акция за възстановяване на паметници от Руско-турската война

Мисия

19-05-2023, 13:57

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Около 90 са паметниците от Руско-Турската освободителна война на територията на област Плевен

Фенове на ЦСКА в Плевен, които са част от местната фракция Legion, съобщиха за старта на акция относно възстановяване и поддържане на паметници от Руско-Турската война. Инициативата има за цел да обхване голяма част от 90-те паметници, намиращи се на територията на областта, които са в лошо състояние.

"В началото на тази година, феновете на ЦСКА в Плевен от фракция LEGION решихме да инициираме кампания за възстановяване и поддържане на паметниците в и около Плевен, увековечаващи подвига на офицерите и войниците, загинали в битката за Плевен през лятото на 1877 г. Проведени бяха няколко срещи с ръководството на Регионалния Военноисторически музей гр. Плевен, на които бяха обсъдени всички детайли относно кампанията. През зимните месеци извършихме обиколка на всичките паметници, които бяха заснети, за да се види какво е моментното им състояние. От реставраторите към музея получихме препоръки как да се извърши почистването и възстановяването. Надяваме се кампанията да завърши успешно и да постигнем целта си!", съобщиха от "Legion".

"Около 90 са паметниците от Руско-Турската освободителна война на територията на област Плевен. Паметниците, които се намират в Скобелевия парк, Лавров парк до Горни Дъбник и парка в Телиш се поддържат в някаква степен и тях решихме да оставим за най-накрая. Останалите паметници условно разделихме на два етапа. През първия ще почистим и възстановим 28 обекта разположени в землищата на 14 села около Плевен. След пълното възстановяване на всичките ще продължим нататък. Във втория етап ще се занимаваме само с паметниците в Гривица и Радишево, защото там са много. Само в двете села са общо 27", допълват инициаторите на акцията.

"Практическата част на кампанията започна преди около месец. В момента се работят около 12 паметника едновременно, като всеки е на различен етап, тъй като за всеки работата е специфична и проблемът е, че не може с едно ходене работата да се завърши окончателно. Нуждаят се от почистване, боядисване на кръстове и огради, почистване и на площта около тях, измазване, фугиране, където е нужно, след това изписване на надписите. На някои от тях, които са далече извън населените места, ще се наложи подреждане на каменни плочи около паметниците, за да се спре растителността, която буквално ги превзема", споделят родолюбивите ентусиасти.