Ученичка от Плевен е в националния отбор на България за участие на Международната олимпиада

Животът

19-05-2023, 14:30

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Виктория Иванова е дванайсетокласничка в МГ "Гео Милев" - Плевен

В края на април бяха избрани най-добрите български ученици по биология, които формират националния отбор за участие в Международната олимпиада по биология (IBO) през 2023 г. Това са Виктория Иванова (12 клас, МГ Плевен), Петър Жотев (12 клас, СМГ), Виктор Лилов (11 клас, СМГ) и Яна Атанасова (12 клас, НПМГ), съобщават от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки. Четиримата олимпийци ще представят България на най-престижния турнир за годината, който ще се проведе от 3 до 12 юли в Ал Айн, Обединените арабски емирства.

Избраните гимназисти се класираха на челните места на Националната олимпиада по биология и здравно образование и след проведена подготовка и изпити на разширения национален отбор се класираха за участие на IBO.

Техни ръководители са проф. д-р Албена Йорданова (Медицински факултет, СУ), гл. ас. д-р Радослав Александров (Институт по Молекулярна биология, БАН) и докторант Теодор Трифонов (Институт по биоразнообразие, БАН).

Виктория Иванова е ученичка в 12 клас в МГ „Гео Милев“, Плевен и за първи път е част от Националния отбор. Тя още от 7 клас се явява на олимпиадата по биология, като освен с наука се занимава и с изобразително изкуство. Виктория е участвала в много международни форуми и конкурси за младежко изкуство, в които е печелила призови места. Учителите, които са ѝ помогнали да развие потенциала си по биология, са Руми Тодорова, Татяна Манойлова и Милена Костова.

Международната олимпиада по биология е най-престижното състезание по биология за ученици от цял свят. България е една от шестте страни основателки на олимпиадата през 1989 г. и участва още на първата Международна олимпиада по биология в Чехословакия през 1990 г.

До 2022 г. Българските участници на IBO са донесли на страната ни общо 75 медала: 8 златни, 15 сребърни и 52 бронзови медала и 8 почетни грамоти.