Какво време ни очаква през новата седмица?

Животът

22-05-2023, 08:02

Снимка:

Община Плевен

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Има условия за слаби градушки

В седмицата на баловете времето ще запази своя неустойчив пролетен характер със слънчеви сутрини, чести следобедни валежи, гръмотевични бури и градушки. Температурите в периода ще са без резки аномалии, макар че в някои райони ще достигнем летни стойности до 30 градуса, съобщава Нова тв.

В понеделник отново ще се усеща североизточен вятър. Призори термометрите ще показват между 11 и 16 градуса, а следобед – от 20 до към 25-26 градуса. В часовете до обяд облачността ще се разкъсва, ще се показва слънцето. В ранния следобед ще се оформят гръмотевични облаци и до вечерта на много места в северната половина на страната ще има валежи с риск от градушки. Процесите ще са с по-голяма интензивност в западните и централните райони на Дунавската равнина и Предбалкана.

Вторник и сряда ще са слънчеви с гръмотевични процеси и краткотраен локален следобеден валеж в областите около Черноморието и Югозападна България. Дневните температури ще се повишат и по поречието на Дунав, по долината на река Струма и в Горнотракийската низина термометрите ще гонят стойности, близки до 30 градуса.

От четвъртък до края на седмицата атмосферата ще е нестабилна на много места в страната с изгледи за следобедни пролетни бури с гръмотевици и дребни градушки.

В самия край на месец май за ден-два времето ще се успокои с повече слънце и валежи на изолирани места в страната. Ако текущите прогнози се запазят, в първите дни на юни отново предстои период с динамично пролетно време – слънце сутрин, валежи с гръмотевици следобед и вечерта, и дневни температури между 20 и 25-26 градуса.

Летният месец юни ще е с усещане за пролет в Западна България с чести следобедни валежи и дневни температури до 25 градуса в края на периода. Около крайбрежието времето ще придобие летен характер около средата на месеца, когато облаците ще са по-малко, а валежите – по-оскъдни.