РИОСВ - Плевен участва в спасяване на щъркелови яйца

Животът

22-05-2023, 11:15

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

По информация от Спасителния център, две от яйцата вече са се излюпили успешно

Експерти на Регионална инспекция по околната среда и водите – Плевен участваха в спасяването на четири яйца на Бял щъркел, останали само с един родител в землището на с. Калейца, общ. Троян, обл. Ловеч. В близост до гнездото жител на селото е намерил един мъртъв възрастен екземпляр от вида Бял щъркел, вероятно блъснат от превозно средство. Няма данни за умишлено убиване на щъркела. В гнездото е наблюдавана една мътеща възрастна птица, която не напуска гнездото и няма физическа възможност да излюпи и изхрани малките. Със съдействието на екип на „Електроразпределителни мрежи Запад“ АД, Оперативен център – гр. Троян, четирите яйца са свалени от гнездото и на основание Закона за биологичното разнообразие са изпратени за доизлюпване и отглеждане на малките в Спасителен център за диви животни – гр. Стара Загора.

По информация от Спасителния център, две от яйцата вече са се излюпили успешно.

Белият щъркел /Ciconiaciconia/е защитен вид, включен в Приложение №3 къмчл. 37 на Закона за биологичното разнообразие.

За защитените видове животни, включени в Приложение №3 къмчл. 37 на Закона за биологичното разнообразие се забраняват: всички форми на умишлено улавяне или убиване на екземпляри с каквито и да е уреди, средства и методи; преследване и обезпокояване, особено през периодите на размножаване, отглеждане на малките, презимуване и миграция; унищожаване или вземане на яйца, включително в случаите, когато те са изоставени; разрушаване, увреждане или преместване на гнезда; увреждане или унищожаване на места за размножаване, почивка и струпване по време на миграция; вземане на намерени мъртви екземпляри; притежаване, отглеждане, пренасяне, превозване, изнасяне зад граница, търговия и предлагане за продажба или размяна на взети от природата екземпляри; препариране, притежаване, излагане на публични места, пренасяне, превозване, изнасяне зад граница, търговия и предлагане за продажба или размяна на препарирани екземпляри.

Лице, което е намерило екземпляр от защитен вид в безпомощно състояние, е длъжно да уведоми за това най-близките Регионална инспекция по околната среда и води или поделение на Изпълнителната агенция по горите, съгласно Закона за биологичното разнообразие,

"Екземпляр в безпомощно състояние" е жив екземпляр от животински вид, ранен, физически слаб или обездвижен вследствие на продължително гладуване или опаразитяване.

За намерени екземпляри от защитени видове в безпомощно състояние може да ни уведомявате на зеления телефон на РИОСВ – Плевен 064/806 951 или на дежурния мобилен телефон 0886 399 054.