Карлос Насар и Иван Иванов са №1 за април, отрекоха за конфликт помежду им

Спорт

23-05-2023, 18:06

Снимка:

Пресклуб "България"

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

“Възстановяването ми върви много добре и след 5 месеца ще мога отново да вдигам щангите”, похвали се Карлос

Европейският шампион по вдигане на тежести в кат. 89 кг в Ереван Карлос Насар, който постави два световни рекорда /221 кг в изтласкването и 395 кг в двубоя/ и бе обявен за най-добър щангист на първенството, днес получи наградите за спортист на април – традиционната „Златна България“ от пресклуб „България“ и ваучер от Пампорово –АД за луксозен уикенд в 5-звезден хотел. Триумфът на 18-годишния талант бе оценен като безспорен връх без аналог от 19 спортни редакции от общо 24, взели участие в редовната месечна анкета. На второ място с 5 гласа е грацията Стилияна Николова, носителка на златен медал в многобоя и 3 златни медала на уреди на Световната купа в София. Карлос Насар бе избран за спортист на месеца и през декември 2021 г, когато на 17 г стана световен шампион за мъже в Ташкент в кат. 81 кг.

А старши треньорът на националния отбор по вдигане на тежести Иван Иванов днес прибави четвърти „Златен трикольор“ към наградите си за треньор на месеца. Специалистът бе избран с 9 гласа от медиите за успеха на своите възпитаници на Европейското първенство за мъже и жени миналия месец – 2 титли, един бронз в многобоя и четвърто място в отборното класиране. На второ място с по 4 гласа са Валентина Иванова – /личен треньор на Стиляна Николова/ – и Петър Касабов /старши треньор на националния женски отбор по борба/. С 3 гласа следва старши треньорът на ансамбъла по художествена гимнастика Весела Димитрова, по 2 гласа имат Серафим Бързаков – личен треньор на еврошампионката по борба Юлияна Янева – и Братан Ценов – ст. треньор на националния отбор по борба класически стил.

След награждаването Карлос Насар сподели последна информация за лечението на тежката му травма, предизвикана от случаен инцидент. Европейският и световен шампион и рекордьор е със срязан ахилес и в момента е в гипс. “Възстановяването ми върви много добре и след 5 месеца ще мога отново да вдигам щангите”, похвали се Карлос и предизвика изумление сред репортерите. Първоначално медицинската прогноза беше за 8 месеца. В средата на юни, когато гипсът бъде свален, картината ще е съвсем ясна, се разбра още днес. Старши треньорът Иванов каза, че първоначално заниманията ще включват плуване и постепенно ще се променя натоварването, но всичко трябва да е много внимателно и стриктно да се следват указанията на терапевтите.

Карлос Насар и Иван Иванов коментираха и твърденията за обтегнати отношения помежду им и нежеланието на щангиста да се подготвя в националния отбор. „Нямаме личен конфликт!“, отсече Карлос и продължи: „Предпочитам да се подготвям с личния си треньор. Не сме скарани с Иван Иванов“. Националният селекционер поясни, че Карлос има изключителни качества и се различава от другите. „Карлос никога не е бил повече от 30-40 дни в лагерна обстановка. Той е огромен талант! Постига по-лесно начертаните цели от другите състезатели“, заяви Иванов. Той добави, че знае кой иска да създаде изкуствено напрежение в отбора с тази измислица, но се въздържа да го назове поименно.

Иван Иванов съобщи, че днес преди обед се е състояло заседание на Управителния съвет на федерацията, на което е одобрено разсрочването на дълговете на централата в размер на 200 хил. лв /наследени от бившия президент Неделчо Колев/. Предстои президентът на БФВТ Ариф Маджид да подпише съответните споразумения за разсрочено плащане с ММС и фирми-доставчици. Другата добра новина е, че 2 фирми са заявили желание да станат спонсори на федерацията и в скоро време да подпишат договор.

На 4 юни националният отбор по вдигане на тежести отива на лагер в с. Нови Извор.