Областният управител на Плевен участва в откриването на барелеф на Панайот Пипков в Ловеч

Мисия

25-05-2023, 07:15

Снимка:

Областна администрация

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Областните управители на Ловеч инж. Светослав Славчев и на Плевен Иван Петков заедно с кмета на Ловеч Корнелия Маринова участваха в тържественото откриване на барелеф на създателя на музиката на химна „Върви народе възродени“ Панайот Пипков, който е патрон на Националното училище по изкуствата в Плевен.

Церемонията се състоя на площада срещу новия катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“ в Ловеч ден преди големия български празник 24 май.

Освещаването направи Ловчанският митрополит Гавриил. Платното свалиха кметът на Ловеч Корнелия Маринова и началникът на Военен гарнизон Ловеч полк. Светослав Църовски.

Инициативата за изграждането на баралефа на бележития композитор и капелмайстор е на сдружение „Пипкови и Ловеч“. Разрешението за поставяне на североизточната фасада на сградата на регионалната библиотека „Проф. Беню Цонев“.е с одобрението на Общински съвет Ловеч.

Община Ловеч съдейства и чрез военното министерство е осигурен метал за отливането на барелефа, който е изработен от ловешкия скулптор Спас Дочев. В дарителския списък, подкрепили инициативата, са много фирми и частни лица.

„Хубавите неща се случват когато сме заедно – физически и юридически лица, местна и държавна власт и когато се действа в една посока“, каза при откриването кметът на Ловеч Корнелия Маринова.

 Композиторът Панайот Пипков (1871-1942) се установява в Ловеч през есента на 1900 г., където в тогавашното училище „Йосиф І“ написва музиката на химна на българската просвета. През лятото на 1904 г. той преминава на военна служба като капелмайстор на професионалния военен духов оркестър на 34-ти пехотен троянски полк, дислоциран в Ловеч. Създава марша на полка – хоровата творба „Напред в бой“. По време на Балканските войни е капелмайстор на два от резервните полкове. Автор е на много военни химни. Пенсионира се като военнослужещ.

Панайот Пипков е провъзгласен за Почетен гражданин на Ловеч (посмъртно) на 3 май 2001 г. „за принос в културата на Ловеч и България“.