С изложба Община Плевен и „Еко партнърс България” отбелязват Световния ден на околната среда

Мисия

05-06-2023, 14:34

Снимка:

Община Плевен

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

В Световния ден на околната среда 5 юни „Еко партнърс България” със съдействието на Община Плевен подреди изложба за ползите от разделното събиране на отпадъци и тяхното рециклиране. Пред сградата на местната администрация са подредени 16 постера, представящи производството на нови продукти от преработката на  отпадъците от опаковки и резултатите за опазване на околната среда.  Изложбата е насочена към всички граждани, тя има и образователна цел за ученици, които могат да проведат тематичен час на открито с посещението й.

През януари 2022 год. Община Плевен подписа с „Еко партнърс България” АД – София, петгодишен договор с предмет „Организиране на система за  разделно събиране, транспортиране и сепариране на отпадъци от опаковки /хартия, пластмаса, стъкло, метал/, образувани от домакинства и обслужващите ги учреждения и фирми в жилищни райони”. Няколко дни по-късно фирмата започна разполагане на нови съдове на 140 места в град Плевен, въвеждайки двуконтейнерния модел - жълт метален контейнер, тип „иглу”, с обем 1700 литра за събиране на хартиени, пластмасови и метални отпадъци от опаковки, и зелен метален контейнер, тип „иглу”, с обем 1700 литра за събиране на стъклени опаковки. Предимствата на този модел са значителното облекчаване на домакинствата в разделното събиране и повишаване по този начин на събраните количества и заемането на по-малко пространство.

От януари 2023 г. „Еко партнърс” предлага на заведения за хранене, хотели и търговски услуги уреди за трошене на стъкло, осигурявайки  безплатно събиране, извозване и рециклиране на събраното количество.