Румен Петков в Плевен: Новото правителство е поело ангажимент за изпращане на войници в Украйна

Новините

13-06-2023, 13:15

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Председателят на АБВ Румен Петков изрази съмнение, че новото редовно правителство е поело ангажимент за изпращане на войници в Украйна. Пред медиите в Плевен той обясни, че индикации за подобен развой намира и в поведението и изявленията на военния министър Тагарев, и в тези на Кирил Петков. Като аргумент за това безпокойство Румен Петков изтъкна видимо традиционния подход към изричане на откровени лъжи от страна на лидерите на ПП-ДБ и прилежащите към тях личности.

Продължаваме да сме силно обезпокоени от ангажимента на това правителство да вкара България във войната. Нашата прогноза отпреди изборите беше, че ще бъде предоставено цялото въоръжение, което ни се поиска и че правителството, чрез Тагарев, ще участва в структурирането на доброволчески корпус, който да бъде изпратен в Украйна. И за съжаление имаме всички основания да считаме, че сме били прави“.

Румен Петков отново подчерта принадлежността на българския военен министър Тагарев към украинско военизирано ведомство.

За пореден път казвам, че Тагарев е на втори трудов договор в Министерството на отбраната на Република България. Първото му работно място е Украйна. Но той каза по една от медиите нещо впечатляващо – „..помощта за Украйна, но не е помощ от морални съображения..“. Значи ние когато сме помагали на бежанците, като ги настанихме в хотелите, това не е било от морални съображения, било е от някакви други. Не, ниебългарите помагахме и помагаме на украинците от морални съображения. Неговите ангажименти (на Тагарев) са други. На него (на Тагарев) му се плаща, плащало му се и той заради това изпълнява всичко, което Украйна му поръча – Украйна е първото му работно място.

Тагарев казва нещо също така значимо за посланика на Украйна – „предостави ни списъци на техни желания, боеприпаси и въоръжение“. И заявява, че страната ни има такива възможности. Казах преди да сформира правителството, че той е поел ангажимент да изпратим комплекса С-300, че ще изпращаме оръжие във всички възможности калибри боеприпаси, които имаме, които нямаме, които можем да осигурим. И ще изпратим доброволчески корпус. Те не отричат за доброволческия корпус. И продължавам да питам каква е перспективата и защо не искаме мир?“