Деца от Младежките гвардейски отряди и представители на НГЧ посетиха Ватикана (Снимки)

Новините

15-06-2023, 12:42

Снимка:

Сдружение "Младежки гвардейски отряди”

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Визитата бе по специална покана на Папската швейцарска гвардия

По специална покана на Папската швейцарска гвардия на 14 юни деца от Младежките гвардейски отряди и представители на Националната гвардейска част направиха изключително запомнящо се посещение във Ватикана.

Децата от младежките гвардейски отряди, гвардейци от Националната гвардия, директори на училища, представители на Сдружение „Младежки гвардейски отряди“, университетски преподаватели, студенти от различни висши училища в България, придружени от медицински екип, посетиха Ватикана за множество инициативи.

Планираната среща при папа Франциск бе отменена заради здравословното състояние на Светия Отец, който все още се възстановява в болница след хирургична операция.

Извънредният и пълномощен посланик на Република България при Светия престол Н.Пр. Богдан Паташев прие групата и запозна гостите с историята и важните за България места във Ватикана.

В базиликата „Св. Петър“ Монсиньор Бруно Линс, заместник-директор на Протокола на Държавния секретариат на Светия престол, поздрави лично всяко едно от децата и всички гости, като прие и нашите поздрави, пожелания за бързо оздравяване и специални подаръци за Папа Франциск.

В историята на Младежките гвардейски отряди ще остане и забележителната лична среща с Командира на Папската Швейцарска гвардия, полковник Кристиян Граф, която се проведе във Ватикана. Там българските младежи представиха дейността си и зададоха много въпроси на своите домакини, които от своя страна запознаха младите гвардейци с историята на швейцарската гвардия и с достойнството и спецификите на службата.

На срещата присъства и Н.Пр. Денис Кнобел, посланик на Швейцария при Светия престол (посланик в Бългaрия от 2014 до 2018 г.). Представители на Папската гвардия прекараха време заедно с участниците от българската делегация в градините на Папски урбански колеж и след това лично ги придружиха до Сикстинската капела.

„Имахме честта и да дарим множество книги на издателство "Софтпрес", изданията за България на различни езици, предназначени за малките пациенти и техните родители на Ватиканската педиатрична болница „Младенецът Исус“, чиито лекари са световни лидери в 20 детски специалности и лекуват в 10 болнични отделения”, споделиха от Сдружение „Младежки гвардейски отряди”.

Със специална церемония бяха поднесени венци и цветя пред българската плоча в базиликата Санта Мария Маджоре, където папа Адриан II благославя през IX век просветителското дело на Св. Св. Кирил и Методий.

Отец Пол Лаулор, приор на базиликата Сан Клементе, посрещна българските гвардейци, които положиха венец пред гроба на Св. Кирил в базиликата Сан Клементе.

Посещението на децата от Младежките гвардейски отряди, гвардейци от Националната гвардия, директори на училища, представители на Сдружение „Младежки гвардейски отряди“, университетски преподаватели и студенти от различни висши училища в България във Ватикана бе осъществено с любезното съдействие на Посолството на Република България при Светия престол, училища, общини, приятели и партньори на Сдружение „Младежки гвардейски отряди“.