Ивет Горанова: Последната една година бях излязла тотално от каратето - влияе ми това, че не сме олимпийски спорт

Спорт

27-06-2023, 10:36

Снимка:

БНТ, кадър

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Шампионката сподели, че тъй като каратето вече е неолимпийски спорт тя не получава заплата

Радвам се на медала, но не съм задоволена. За мен това е голям успех, особено като знам през какво преминах последната една година. Това каза Ивет Горанова, която преди дни спечели сребърен медал от Европейските игри в Полша в предаването "Денят започва" по БНТ. Във финала в стил кумите в категория до 55 килограма олимпийската шампионка отстъпи с 0:2 точки на подгласничката си от Игрите в Токио Анжелика Терлюга.

"Последната една година бях излязла тотално от каратето, не тренирах, не ми се състезаваше, щастлива съм, че успях да се върна на нивото, което играех преди и да спечеля този медал", заяви Ивет Горанова, която обясни, че причината за демотивацията е изключването на спорта от олимпийската програма.

През август 2021 г. стана ясно, че каратето няма да присъства на Игрите в Париж през 2024 г.

"Причините са много и лични и професионални. Но най-вече ми влияе това, че не сме олимпийски спорт и някои неща ми се струват безсмислени. Нищо не е същото, нито може да се готвиш нормално като професионален спортист, а аз съм свикнала да се готвя като професионалист", обясни Горанова.

Тя обяви, че до края на годината трябва да се знае кои спортове ще бъдат в програмата на Летните Олимпийски игри в Лос Анджелис 2028.

"Проблемът идва от Световната федерация по карате, явно нямат интерес да бъдем олимпийски спорт, всички състезатели искаме, но от нас нищо не зависи", обясни Горанова.

Ивет Горанова се срещна лично с президента на МОК Томас Бах по време на визитата му в България миналия месец, за да говори с него за шансовете каратето да бъде върнато в олимпийската програма.

"Томас Бах каза, че от МОК нищо не зависи, а трябва да натискаме Световната карате федерация и следващите домакини на Игрите през 2028 година. Ако ние ни сме в списъка на американците, ние нищо не можем да направим. Ние трябва да попаднем в списъка, който американците ще предложат, това е наша основна цел", коментира Ивет Горанова.

"Виждам, че каратето като масовост доста се е увеличило след моите успехи, децата те гледат все едно ти си всичко за тях. В света нашият спорт е масов в по-голяма част от държавите. Ние отговаряме на всички критерии да сме олимпийски спорт", заяви още олимпийската ни шампионка.

Ивет Горанова обяви в студиото, че тъй като каратето вече е неолимпийски спорт тя не получава заплата.

"За мен това е нелепо, нормално е да имам всичко осигурено до следващия олимпийски цикъл, защото имам олимпийска титла. Всички бяхме много щастливи покрай успеха от Токио, а сега не е важно как аз се подготвям. Трудно е и физически да се подготвиш и да имаш и мотивация да го правиш. От федерацията ми се поема всичко, когато ходя по състезания, но трябва да имаш средства, за да живееш нормално", обясни Ивет Горанова.

Тя обясни, че се справя финансово донякъде със заплатата си от полицията, където работи като инструктор.

"Това ми е единственият доход. Отделно и сама си търся спонсори", заяви българската спортистка.

Горанова обяви още, че за медал от Европейските игри не се получава премия от държавата.

"Не очаквам да вземем нещо, не се говори че ще вземем нещо, за европейско и световно първенство за неолимпийски спорт премиите са няма да споменавам...", каза Ивет Горанова.