Плевенска болница с кръводарителска кампания

Животът

29-06-2023, 07:00

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Тя ще се проведена 4 юли в партньорство с Центъра по трансфузионна хематология – Плевен

По случай деня на кръводаряването УМБАЛ „Св. Марина“ – Плевен и Центърът по трансфузионна хематология – Плевен ще проведат кръводарителска кампания. Всички желаещи да дарят кръв на възраст от 18 до 65 години ще могат да участват в кампанията, която ще се проведе на 4 юли (вторник) от 9:00 до 14:00 часа в Корпус 2 на УМБАЛ „Св. Марина“ – Плевен.

Специалистите на водещата високотехнологична болницанапомнят важността на примера и акта на кръводаряване за спасяването на човешки животи и стабилизиране здравословното състояние на нуждаещи се пациенти. В допълнениете посочват, че кръводаряването е полезен процес, тъй като стимулира обновяването на кръвните клетки и увеличава защитните сили на организма.

За да е пълноценен и здравословен актът по кръводаряване, всеки потенциален кръводарител следва да се храни редовно и разнообразно два-три дни преди процедурата, а след нея да приема повече калорични храни и течности. За участие в кампанията е нужен документ за самоличност и попълненидекларации за информирано съгласие и за здравословно състояние. Всички кандидат-кръводарители ще бъдат предварително прегледани от лекар, изследвани за кръвна група и нива на хемоглобин.

Продължителността на процедурата е между 5 и 10 минути, а количествено дарената кръв се възстановява естествено от организма за около едно денонощие, а качествено – за около 3-4 седмици. След приключване на кръводарителския процес, всеки дарител ще има възможност да получи лично резултатите от направените изследвания за СПИН, хепатит B и Ц, сифилис и информация за своята кръвна група и общо здравословно състояние.