Енергиен експерт: България няма нужда от АЕЦ "Белене"

Мисия

07-07-2023, 08:15

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Предполага се, че реакторите са в добро състояние, защото това оборудване се съхранява добре, заяви проф. Георги Касчиев

Важно е това какво съдържа подписания меморандум между България и Украйна, но всичко се разви много бързо и неочаквано. Това каза пред Euronews Bulgaria експертът по ядрена енергетика проф. Георги Касчиев.

"По отношение на "Белене" през 2018 г. беше взето решение да се продължи и размрази проекта. Новоприетата стратегия за развитие на електроенергетиката предвиждаше проектът "Белене" да се въведе в експлоатация през 2035 г. Сега обаче същите хора, тези в парламента, решиха да го продаваме оборудването на Украйна", коментира Касчиев.

"Дали украинската страна има такова намерение, дали ако има намерение, то се отнася до закупуването на цялото оборудване или само за отделни части от него – това трябва да стане ясно. Предполага се, че реакторите са в добро състояние, защото това оборудване се съхранява добре, всяка година се прави разконсервация, оглед и ново консервиране. Това струва на НЕК няколко милиона годишно, но се прави от опитни руски фирми, които дават гаранции за услугата", каза още експертът.

"Моето мнение е, че проектът Белене не ни трябва, това беше генератор на корупция и кражби. Дори неговият технически проект не е завършен", каза още Георги Касчиев.