Росен Христов: Решението за продажбата на оборудването на АЕЦ "Белене" е прибързано

Новините

11-07-2023, 12:11

Снимка:

БНТ, кадър

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

"Цената на оборудването, което ще бъде продадено, трябва да бъде определена от експерти, а след това политиците да решат какво да правят", заяви Росен Христов

Украйна е изявила желание да купи оборудването на АЕЦ "Белене" още през януари, съобщи бившият служебен министър на енергетиката Росен Христов в "Денят започва" по БНТ. Тогава той се е срещнал с украинския министър на енергетиката в Швеция, в рамките на европредседателството на Стокхолм. Преговорите обаче не са продължили, тъй като Министерството на енергетиката е започнало преговори с френската компания EDF, която да направи проектно проучване за евентуално завършване на строежа на централата у нас.

"Със сигурност продажба е една от опциите, които трябва да се анализират, но считам, че сегашното решение е прибързано", посочи той.

Преговорите са били на финален етап, но редовното правителство не е сключило договор с EDF и анализът за довършване на централата така и не е започнал. Христов коментира, че проектът за АЕЦ "Белене" от години страда от спонтанните решения за продължаване и спиране на строежа.

Според бившия министър на България са необходими четири нови ядрени реактора - два от тях да заместят реакторите, чийто живот изтича през 2050 г. и два - да заместят въглищните централи, които в един момент ще затворят

"Със сигурност два на площадката на АЕЦ "Козлодуй". Логично е да проучим възможности за другите два да бъдат в "Белене", защото там вече имаме над 2 млрд. лв. инвестиции", каза Христов.

"Цената на оборудването, което ще бъде продадено, трябва да бъде определена от експерти, а след това политиците да решат какво да правят", заяви Росен Христов.

"Първо трябва да гледаме българските интереси, след това - украинските", отбеляза той.

Росен Христов призова все пак да се направи технически анализ за възможността за изграждане на нови атомни мощности. Избрана е френска компания, тъй като те имат най-много опит с работата с руско оборудване. Посочи, че е договорено подобно проучване и с "Уестингхаус" за 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй".