Конкурс за кандидатстване с концепции за ИТИ събра партньорски организации в Плевен

Мисия

13-07-2023, 07:05

Снимка:

Областна администрация

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Срещата откри областният управител Иван Петков

Работна среща във връзка със стартиралия конкурс за кандидатстване с Концепции за интегрирани териториални инвестиции (ИТИ), финансирани от оперативните програми за новия планов период 2021-2027 се проведе в заседателната зала на Областна администрация. Срещата откри областният управител на област Плевен Иван Петков в присъствието на Пламен Топалски – директор дирекция „Административен контрол, Регионално развитие и държавна собственост“, представители на различни неправителствени организации – Търговско-промишлена палата – Плевен, Камара на инженерите в инвестиционното проектиране – Регионална колегия Плевен, РИЦ по Мехатроника и др., както и представители на културни институции от областния град.

В рамките на този и следващия месец Областна администрация отваря врати за работни срещи по тематични направления във връзка разработване на концепция за интегрирани териториални инвестиции, стана ясно по време на срещата. Валентина Тодорова, Оперативен координатор - ИК СНЦ „Нови технологии в креативните и рекреативните индустрии“ и изпълнителен директор на Институт за регионални изследвания и стратегии запозна присъстващите представители на партньорски организации с напредъка в работата по изработване на концепция за интегрирани териториални инвестиции за региона. Обявеният  срок за разработването им е 29 септември. За координация на процеса предстои да се изготви график за провеждане на поредица от работни срещи в Областна администрация Плевен.

Разработката на Концепции за ИТИ има особена значимост не само за процеса на подготовката на концепции за ИТИ в различните региони, а и за регионалното развитие и особено за преодоляването на натрупаните във времето регионални дисбаланси в развитието на регионите. Тематичният обхват на проблемите, свързани с разработването на концепции за интегрирани териториални инвестиции, както и изискването за функционалната взаимовръзка между националните, регионални и местни стратегически документи за регионално развитие са пряко свързани с функционалните компетенции на различните национални и регионални административни структури.

Припомняме, че в последните две години оперативен координационен екип и инициативен комитет работят по подготовката на комплекс от проекти за изграждане на Северозападен Междууниверситетски кампус и технологичен парк в гр. Плевен. Предвижда се развитие на регионално ниво на нов тип образователна научноизследователската и иновационна инфраструктура. Тя ще се базира на основата на междуинституционално сътрудничество. Предвидено е взаимодействието да се реализира като мрежа от Северозападен научно-иновационен технологичен хъб - основа за изграждането на регионална научно-иновационна екосистема в Северозападния планов район и зона „Мизия“.

Комплексът от проекти се подготвя и ще се реализира на основа на подхода за Интегрираните териториални инвестиции (ИТИ).

УО на Програма "Развитие на регионите" 2021-2027 г. организира провеждане на онлайн информационни дни чрез системата Webex за представяне на Единни указания за кандидатстване с концепции. За заинтересованите страни от Северозападен и Северен централен регион този ден е насрочен за 13 юли, стана ясно по време на срещата.