Осъдиха мъж за извършена измама при прехвърляне на студент по медицина от Плевен в Пловдив

Крими

24-07-2023, 16:15

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Причинил имотна вреда на чуждестранна студентка в размер на 9500 евро

По обвинителен акт на Районна прокуратура – Пловдив е осъден С.Е., на 62 г.,  за това, че в периода от неустановена дата в началото на септември 2020 г. до началото на юни 2021 г., с цел да набави за себе си имотна облага възбудил и поддържал заблуждение у пострадалата жена  -  гражданка на Ирак, с което ѝ причинил имотна вреда в размер на 9500 евро с обща левова равностойност в размер на 18 580 лв.  – престъпление по чл.209, ал.1 от Наказателния кодекс.

С.Е. е осъден и за това, че на 07.09.2021 г. в гр. Пловдив пред Медицински факултет към Медицински университет - гр. Пловдив, съзнателно се е ползвал от неистински частен документ – заявление до декана на Медицински факултет към МУ-Пловдив, на който е придаден вид, че е подписан от друго лице – студент, кандидат за прехвърляне в учебното заведение, като за самото му съставяне не може де се търси наказателна отговорност – престъпление по чл. 316 вр. чл. 309 ал. 1 от Наказателния кодекс.

Районен съд – Пловдив е наложил на С.Е. едно общо наказание за двете деяния в размер от 7 месеца лишаване от свобода условно с 3-годишен изпитателен срок. Той е признал вината си и е възстановил изцяло паричната вреда –  а именно 18 580 лева. Наказанието е наложено след споразумение, одобрено от Районен съд – Пловдив.

Установено е, че чуждата гражданка се свързала със С.Е. чрез посредник в група в мобилно приложение. Жената искала да прехвърли брат си, който бил студент в Медицинския университет в гр. Плевен, в същото учебно заведение в гр. Пловдив, където учела и тя. С.Е. обещал да й съдейства, но срещу заплащане. За извършването на услугата на няколко пъти пострадалата превела на С.Е. общо 9500 евро с горепосочената левова равностойност. Той настоявал парите да бъдат предоставени от пострадалата в брой, но тя ги превела по банкова сметка на негов близък. След това С.Е. престанал да отговаря на повикванията към мобилните си телефони и не предприел никакви действия по прехвърлянето на брат й в МУ – Пловдив. Така той загубил студентските права и бил отписан от МУ – Плевен.

Определението на съда е окончателно.