Родни шампиони създадоха незабравими летни спомени за десетки деца и младежи

Спорт

26-07-2023, 15:46

Снимка:

Асоциация "Докосни дъгата"

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Деца и младежи, страдащи от диабет, както и млади гвардейци, прекараха заедно няколко дни, изпълнени с много положителни емоции, спортни игри, обучения и безброй усмивки

Едни от най-добрите български спортисти станаха част от невероятно лятно приключение, по време на което успяха да създадат незабравими спомени за десетки деца и младежи.

Олимпийската шампионка по карате Ивет Горанова, ликувалата съвсем наскоро за втори път в кариерата си със злато от Европейски игри боксова звезда Станимира Петрова, бронзовата олимпийска медалистка с ансамбъла по художествена гимнастика от игрите в Рио де Жанейро през 2016 г. Ренета Камберова, световният и европейски шампион по вдигане на тежести Христо Христов и джудо талантът Емил Вълчев, спечелил сребърен медал на Европейското първенство за кадети, се включиха с огромен ентусиазъм в осмия национален лагер на Асоциация „Докосни дъгата“ и втория национален гвардейски ученически лагер на Сдружение „Младежки гвардейски отряди“ в Пампорово. Това бе втората съвместна лятна инициатива на двете организации, чиито председател е д-р Денислава Ангелова.

Деца и младежи, страдащи от диабет, както и млади гвардейци, прекараха заедно няколко дни, изпълнени с много положителни емоции, спортни игри, обучения и безброй усмивки.

Момчетата и момичетата имаха възможност да участват в открит урок по карате с Ивет Горанова на връх Снежанка, да провеждат сутрешна шампионска гимнастика с нея и останалите гостуващи шампиони, да рисуват с дългогодишната водеща на спортните новини Елена Яръмова и бившият спортен коментатор Алекси Сокачев, както и да получат редица ценни съвети от проведените полезни беседи.

По време на своето незабравимо лятно приключение, децата и младежите на „Докосни дъгата“ и „Младежки гвардейски отряди“ разгледаха отблизо емблематични за Пампорово и региона природни кътчета като екопътека „Невястата” и „Орфеевите скали”.

Посетиха и националната астрономическа обсерватория Рожен към Института по астрономия на БАН. В най-големия астрономически комплекс в Югоизточна Европа децата имаха възможност да се запознаят със съоръженията и научните задачи, по които астрономите работят в момента.

В програмата на лагера бе включено и пътуване до обширните роженски поляни, където малчуганите  успяха да почувстват истинския дух на Родопа планина и да видят отблизо внушителния 111-метров пилон „Рожен”. А на връх Снежанка, се потопиха и в магията на местния фолклор, благодарение на кристалния глас на Петя Качакова и прекрасния гайдар Костадин Калниев от Езикова гимназия “Иван Вазов” - Смолян.

Акцент в разнообразната лятна инициатива на „Докосни дъгата” и „Младежки гвардейски отряди” бе и рисуване на открито, в което дейно се включиха Алекси Сокачев и Елена Яръмова с техните прекрасни две дъщерички.

Емоционален момент по време на ляната инициатива, организирана от д-р Денислава Ангелова, бе видеосрещата на малкия Мартен с легендарния Христо Стоичков от Маями. Навръх рождения си ден момчето, което не се дава на диабета и неговите ограничения, получи най-големия подарък, за който е мечтало - да види идола на живота си и да му каже просто едно „Здравей”. Срещата предизвика сълзи на радост, сълзи на обич, сълзи на объркване, сълзи на благодарност... “Хей, приятел! Ще си дойда и ще се видим! Дай една голяма усмивка и забрави сълзите! Ти си прекрасно дете и трябва да се смееш!”, обърна се големият Стоичков към Мартен.