Бум на фалшивите стоки у нас

Новините

27-07-2023, 09:04

Снимка:

архив

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Председателят на АЗП посочи как да ги различим

Бум на фалшиви стоки и марки у нас. Ежедневно на границата ни се залавят огромни количества реплики. Най-често това са чанти, обувки и козметика.

"Един от съветите и определящите фактори е именно цената. Всички стоки, за които говорим, може да ги проверим в официалните сайтове, да направим съпоставка с цената, която е там, и цената, на която ни го предлагат на нас. Така да преценим дали наистина това е истински продукт", каза председателят на Асоциацията за защита на потребителите Пейо Майорски в студиото на "България сутрин".

По думите му разпродажбите и високите проценти за намаление на продуктите са първата "червена лампа", която трябва да ни светне, че нещо не е наред.

"Това са практики, които работят на психологична основа на потребителя, че ако в момента не извършат сделката, после няма да могат да я извършат на тази цена. Точно тогава трябва да проверим абсолютно всички фактори. Точно тогава, когато имаме такива огромни намаления от по 70%, се оказва, че стоката е фалшива", допълни Майорски в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че производителите стават все по-изобретателни и по-дръзки.

"Ние все по-трудно успяваме да различим истинското от фалшивото. Част от тези стоки минават през страната, защото е по-лесно преодолима митницата. Тук основният проблем е по-големият митнически контрол, който трябва да се наложи тези продукти да не бъдат допускани до пазара, защото потребителят не е длъжен да следи дали една стока е фалшива или не. Институциите трябва да си вършат добре работата. Има проучване, което показва, че над 60% от потребителите не разпознават фалшивите от оригиналните стоки", поясни председателят на Асоциацията за защита на потребителите.

А един от начините да сравним дали стоката е оригинална е проверката на етикетите и имената.

"Ако един слънцезащитен крем не е оригинален, може да има последствия - алергии, изгаряния, недостатъчна защита от слънцето. Съветът е да се купуват от дрогерии и аптеки, официални магазини на тези продукти. Голяма част от потребителите не пазят документа, с който са закупили дадената стока, когато става въпрос за козметика. Един от начините да се защитим е като подадем сигнал до Агенцията за защита на потребителите и тя да се самосезира", коментира още Пейо Майорски.

Той отбеляза, че при електрониката също се наблюдават доста фалшиви стоки.