Градушката унищожи реколта в Плевенско, нанесени са материални щети

Животът

27-07-2023, 09:11

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Няма пострадали хора

Днес в плевенските села Садовец и Радишево започва описването на щетите, нанесени от снощната буря и градушка с големина на орех, предаде БНР. Няма пострадали хора. Реколтата е почти напълно унищожена. нанесени са и материални щети.

Около 15 минути продължи градушката, заяви кметът на село Садовец Иван Рангелов. "Има паднали клони, всичко е съсипано, минало е през цялото село", посочи той. По думите му са нанесени щети по жилищни и обществени сгради /повредени фасади, счупени стъкла на прозорци, счупени керемиди по покривите/. Сериозно пострадали са автомобили на голяма част от населението. Масово са унищожени зеленчуковите, овощните и лозовите насаждения.

Виолета Иеремиева, областен управител на Плевен, коментира, че се е свързала с кметовете на най-засегнатите села – Радишево и Садовец:

"Щетите при тях са идентични. В Радишево няма загинали животни, селскостопанската продукция и на двете места е почти напълно унищожени. По-тревожното е, че жителите на селата по принцип нямат застраховки. Кметовете с комисии ще опишат щетите и ще ми бъдат предоставени в най-кратък срок, като се ангажирам да помогна възможно най-скоро".

Градушка удари Плевен и региона (Снимки)