Апелативният съд потвърди мярката "задържане под стража" на шофьора-убиец от катастрофата на пътя Плевен - Ловеч

Новините

31-07-2023, 14:23

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Действията по разследването продължават под ръководството на Окръжна прокуратура - Плевен

30-годишният неправоспособен мъж, шофирал автомобил след употреба на алкохол и причинил тежко пътнотранспортно произшествие, в резултат на което е причинил смъртта на три лица, остава с мярка за неотклонение "задържане под стража". Това определи Великотърновският апелативен съд, след като остави без уважение искането на обвиняемия за изменението ѝ в по-лека. Становището на Великотърновската апелативна прокуратура бе, че Г.Т. трябва да остане с най-тежката мярка за неотклонение.

Г.Т. е привлечен в качеството на обвиняем по досъдебно производство на Окръжна прокуратура-Плевен за това, че на 20.07.2023 г., без да е правоспособен и след като употребил алкохол, управлявайки лек автомобил "Мерцедес" Ц200,  на път II-35, Плевен-Ловеч, км. 21+470, в посока град Ловеч - град Плевен, в близост до разклона за село Ралево, обл. Плевенска, около 22.00 часа, нарушил правилата за движение като навлязъл в лентата за насрещно движение. С предна лява ъглова част ударил движещия се по същото време на същото място в обратна на него посока мотоциклет „Дукати 900 СС“, управляван от Ц.Л. на 44 години, на задната седалка, на който се возила С.И. на 34 години. Вследствие на удара лекият автомобил "Мерцедес" напуснал пътното платно и се ударил в крайпътно дърво. В него на предна лява седалка се возил Н.Т. на 28 години. Водачът на мотоциклета и неговата спътничка са загинали на място. Пътникът в лекия автомобил получил тежки наранявания, откаран е в УМБАЛ –Плевен, където по-късно е починал. От извършеното химическо изследване на взетата кръвна проба от шофьора на лекия автомобил е установено, че той го е управлявал с наличие на алкохол в кръвта 1.16 на хиляда. Престъплението е квалифицирано по чл. 343, ал.3, пр. 1, пр.5, пр.7, б. „б“, вр. ал.1, б.“в“, вр. чл. 342, ал.1 от НК.

Апелативен съд-Велико Търново намира, че са налице предпоставките за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия и затова потвърди определената от Окръжен съд-Плевен мярка, като правилна и законосъобразна.

Определението на АС - Велико Търново не подлежи на обжалване.

Действията по разследването продължават под ръководството на Окръжна прокуратура - Плевен.