Магистрат от Плевен сред кандидатите за европейски делегирани прокурори от Република България

Мисия

31-07-2023, 16:03

Снимка:

архив

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Общо 17 магистрати са депозирали заявления за участие в процедурата за подбор на седем европейски делегирани прокурори от Република България, както следва:

Бойко Атанасов – следовател в Следствения отдел в Софийска градска прокуратура; Георги Балков – прокурор в Районна прокуратура – Плевен; Моника Михайлова-Митова – прокурор в Софийска районна прокуратура (СРП); Валентин Ангелов – прокурор СРП; Бригита Байрякова – прокурор в Районна прокуратура – Пловдив; Иван Кучиев – прокурор в Софийска градска прокуратура; Иван Стефанов – заместник-районен прокурор на СРП; Светослав Милушев – прокурор в СРП; Невена Зартова – районен прокурор на СРП; Тодор Куюмджиев – заместник-районен прокурор на СРП; Виолета Желева – прокурор в СРП; Мирослава Чифчиева-Георгиева – заместник-районен прокурор на Районна прокуратура – Перник; Марин Малчев – прокурор в СРП; Анна Каменова – прокурор в СРП; Светомир Бабаков – съдия в Административен съд – София-област; Пламен Петков – прокурор СРП; Александър Михайлов – прокурор в Районна прокуратура – Пловдив.

Крайният срок за подаване на документи до Прокурорската колегия на Висшият съдебен съвет бе 28 юли 2023 г., като при подаване на заявление по пощата, определяща е датата на получаване на документите в деловодството на Висшия съдебен съвет. Процедурата е откритата с решение на колегията по протокол № 24/28.06.2023 г. и се провежда на три етапа – допускане по документи на кандидатите, изслушване на допуснатите кандидати и обявяване на кандидатите. Комисията по допустимост на кандидатите е избрана чрез жребий от Прокурорската колегия и е в състав: Стефан Петров – председател, Светлана Бошнакова и Калина Чапкънова.

След проверка на постъпилите заявления и приложените документи комисията ще допусне до следващия етап в процедурата, кандидатите, които са представили всички необходими документи и отговарят на изискванията в Правилата за подбор на кандидати за европейски делегиран прокурор. Списъците с допуснатите и недопуснатите кандидати ще бъдат публикувани на интернет страницата на ВСС не по-късно от 7 дни от изтичане на срока за подаване на заявленията.

Съгласно чл. 17, параграф 2 от Регламент (ЕС) 2017/1939 за установяване на засилено сътрудничество за създаване на Европейската прокуратура, кандидатите за европейски делегирани прокурори следва да са действащи членове на прокуратурата или съдебната система на Република България, чиято независимост е извън съмнение и да притежават необходимата квалификация и практически опит. Мандатът на европейските делегирани прокурори е 5 години с възможност за подновяване.